Si, com la majoria dels més de 500 milions d'hispanoparlants, et sorgeixen de tant en tant dubtes ortogràfics o gramaticals, a partir de 2025 tindràs ajuda extra: la RAE s'actualitza i recorre a l'IA per ajudar tots els que fan servir l'espanyol com a eina de comunicació a expressar-se amb correcció màxima. La iniciativa té ja nom: LEIA (Llengua Espanyola Intel·ligència Artificial) i resulta especialment útil per a parlants que no tenen l'espanyol com a llengua materna.

llibre d'estil rau efe
 

Per a l'usuari final

La iniciativa vol posar a disposició de tota la població un verificador ortogràfic, gramatical i lèxic que atendrà dubtes de manera gratuïta i immediata. Així, l'eina proposarà solucions, suggerirà canvis i, a més, raonarà cada proposta.

Consultori

Alhora, la RAU té previst crear un consultori digital per atendre dubtes no referits a construccions concretes, sinó a qüestions més complexes (i de vegades potestatives) com l'ús del punt i coma en enumeracions que contenen construccions complexes o, també, la divisió en paràgrafs d'un text o la transcripció d'expressions no normativitzades. Per atendre aquests dubtes, LEIA utilitzarà una base de dades que s'enriquirà amb cada consulta i, en el cas que no pugui oferir una resposta inequívoca o, com a mínim, prou ajustada, intervindran els lingüistes de la RAE per oferir una solució personalitzada. El projecte es completa amb un observatori digital panhispànic de neologismes que inclourà una base de dades construïda amb textos procedents de mitjans de comunicació digitals, xarxes socials, blogs i obres acadèmiques que permetrà testar la freqüència d'ús d'un neologisme concret i ajudar als lingüistes a decidir si deu o no incloure's al diccionari.

LEIA permetrà desenvolupar també un mapa de les varietats de l'espanyol que permetrà que els usuaris interactuïn amb les seves acadèmies i que deixin testimoni oral de quines paraules utilitzen a cada regió per referir-se a les mateixes realitats. La RAU també aprofitarà l'impuls de LEIA per completar la migració del seu arxiu digital amb més de 300 anys d'història al núvol.