La inversió en sistemes eficients de gestió de dades maximitza els ingressos que les empreses obtenen per cada empleat al que ocupen. Així ho indica un estudi elaborat per la consultora Capgemini: les empreses que inverteixen en sistemes d'anàlisi de dades, els activen i els gestionen com cal ingressen un 70% més per empleat i incrementen els seus beneficis en més d'un 20% que les que no ho fan.

trbajando oficina

 

 

Només un 14% ho fa

El problema, malgrat el cridaner de les xifres és que un altre estudi, aquest titulat Tecnologies Digitals en l'empresa, indica que, al tancament de 2023, només un 13,9% de les empreses gestionava de forma professional les dades que genera en la seva activitat quotidiana. El percentatge millora l'entorn de l'11% del que informava ara fa un any l'estudi Uso de Tecnologies digitals per empreses a Espanya 2022, elaborat l'Observatori Nacional de Tecnologia i Societat. Quina solució hi ha? El primer, invertir en sistemes capaços d'emmagatzemar, estandarditzar i organitzar les dades que es recopilen. Sense fer-ho, serà impossible activar qualsevol estratègia de business intelligence. En l'estudi Tecnologies Digitals en l'Empresa hi ha, tanmateix, una dada interessant: en acabar el 2023, un 31,8% de les empreses espanyoles utilitzava ja sistemes de cloud computing.

Per a què serveixen les estratègies de Business Intelligence?

Serveixen per transformar les dades en informació valuosa que es plasma en informes, gràfics, taules i mapes que permeten conèixer l'estat del negoci d'un cop d'ull. Atès les xifres que facilita Capgemini, sembla evident que invertir-hi és no només necessari si no també convenient. Altrament, la inversió que es realitza en altres tecnologies -aplicacions d'IA, sistemes de cloud computing o, fins i tot, estratègies d'aprenentatge continu- no s'aprofitarà degudament. Fa falta un replantejament? Tot indica que sí.