La sequera no dona treva i, dins d’aquest context, les diferents administracions demanen responsabilitat a la ciutadania imposen mesures d’excepcionalitat com les que, a Catalunya, afecten a 224 municipis en els quals viuen sis milions de persones. ¿Quines són? Us les detallem.

 

Risc de desabastament

El risc de desabastament, es considera des del govern català, és cert i, per a combatre’l, s’obliga a reduir en un 40% el volum d’aigua destinat a usos agraris, i a fer minvar en un altre 15% el volum d’aigua que es fa servir a la indústria. El usos lúdics es limiten, igualment, en un 15% i queda prohibit destinar aigua al reg de zones verdes públiques i privades. De fet, només es permet emprar l’aigua imprescindible per a garantir la vida de l’arbrat. Tampoc es poden netejar carrers amb aigua potable. L'emplenat de piscines i fonts, fins i tot les públiques, resta prohibit, a l'igual que la neteja integral de cotxes amb aigua potable. 

Restriccions al consum

Fins i tot el consum personal d’aigua es limita: s’autoritza un màxim de 230 litres per habitant i dia. Tot plegat es conseqüència del baix volum de reserves (27%) i de la manca de pluges. Com a alternativa, es planteja emprar per a usos de reg aigua regenerada a les depuradores i activar els pous de sequera municipals, entre d’altres.