Els aerogeneradors són peça clau de la revolució verda. Al costat dels sistemes de producció fotovoltaics –i més encara en països com el nostre, en els que el Govern s'entossudeix a anar fins i tot contra el que pregona la UE i considerar l'energia nuclear un sistema de producció no sostenible- representaran el gruix de la potència instal·lada ben aviat. Amb tot, els aerogeneradors també tenen desavantatges i se les veuen, precisament, qui més ecologistes es consideren: segons ells, tenen un impacte intolerable sobre l'avifauna, ja que són la segona causa de mortalitat accidental d'aquests animals a Espanya. Però hi ha una solució.

aus
 

L'IA, al rescat

La solució, com gairebé tot últimament, arriba de la mà de l'IA, aquesta tecnologia que segons Bill Gates té un potencial disruptiu comparable al que al seu dia va tenir, precisament, l'energia nuclear. La consultora, Minsait, conjuga ndointeligencia artificial, radars 3D i imatges en vídeo, ha desenvolupat un sistema automàtic capaç d'aturar les pales de qualsevol aerogenerador cada vegada que es presenti una situació de perill per a una au. Amb això, el sector podrà respondre a una inquietud certa que, fins i tot, arriba en ocasions a llastar el desenvolupament de projectes.

Drons de suport

Minsait fa servir també en el seu sistema drons. Aquests dispositius, que actuen com a eina de suport, monitoren mitjançant radars el vol de les aus de certa envergadura. En identificar un rapaç, per exemple, s'envia un senyal al sistema perquè, combinant l'IA i un algoritme decideixi quina probabilitat d'impacte existeix. No és una solució específica per a un aerogenerador solitari: funciona a escala de parc. Per al que encara no hi ha solució clara, això sí, és per al soroll. Qualsevol que s'hagi apropat a un aerogenerador ho sap bé. Per això, des de la patronal europea del sector eòlic, s'advoca per mesures proteccionistes que impulsin l'ús d'aerogeneradors europeus i no asiàtics, ja que aquests (encara que més cars) es construeixen incloent mecanismes perquè siguin més silenciosos. Sigui com fos, cal recordar també que els grans desenvolupaments futurs són, gairebé tots, marins.