Creies que només els humans eren capaços de pintar, dibuixar o escriure? Doncs no: els sistemes d'intel·ligència artificial (IA) també són capaços de crear obres d'art. Ho han demostrat l'eina de digitalització d'imatges mitjançant IA Midjourney i l'artista Kris Kashtanova, amb el seu nou comic book, titulat Zarya of the Dawn.

Zarya of the Dawn
Zarya of the Dawn

Què és Midjourney?

Midjourney és una eina de generació d'imatges mitjançant intel·ligència artificial en la qual, només amb introduir un text i algun paràmetre més, l'usuari obté imatges d'alta qualitat que pot utilitzar. Després d'haver utilitzat aquesta aplicació per crear Zarya of the Dawn, Kashtanova ha posat la seva obra (que és també responsabilitat de Midjourney) a disposició de tothom al web AllComicbooks de manera gratuïta. El comic book, de 17 pàgines a tot color, relata la història de Zarya, una jove que viu en un Nova York postapocalíptic pel qual deambula fins que és rescatada per una nau que la trasllada a Zatura, un món alternatiu on descobrirà què ha passat exactament al seu antic planeta.

Imatges generades per Midjourney
Imatges generades per Midjourney

De qui són els drets d'autor?

Legalment, de Kashtanova, malgrat que aquesta fotògrafa i dissenyadora admet que els dibuixos de la seva obra van ser creats per Midjourney apartir de les descripcions que ella va introduir. A la portada, això sí, inclou a Midjourney com a coautor, però l'Oficina de Copyright de l'Estats Units no admet, de moment, que una aplicació pugui ser reconeguda com a autora d'alguna cosa. De qui són doncs, moralment, els drets? Segons la meva humil opinió, de Kashtanova i, també, d'altres persones que no se cita: els responsables de la creació de Midjourney ja que ells són, per bé o per malament, els qui van dotar a l'aplicació de la capacitat de generar dibuixos com els que genera. Malgrat tot, tampoc no és perquè ni Kashtanova ni ells estiguin especialment orgullosos: el comic book és curt, la història és difícil d'entendre i els dibuixos s'assemblen massa a altres de vistos ja mil vegades. Tenen, de fet, un aire als Luis Royo però sense originalitat ni capacitat pertorbadora. Podeu descarregar-vos-el aquí vosaltres mateixos i comprovar-ho. No, ni Kashtanova ni Midjourney no són Art Spiegelman o Alfonso Zapico.