Quants diners has pagat pel teu mòbil? Molt possiblement, una xifra amb tres números i, potser i potser, fins i tot amb quatre si prefereixes el iOS a Android. Els mòbils, com els cotxes, han incrementat molt notablement el seu preu (i les seves prestacions) en els últims anys, però no fa tant i, això sí, molt lluny, es va arribar a vendre un mòbil que ni tan sols arribava a costar 5 euros. El problema és que, en realitat, era una estafa

Freedom 251

El mòbil en qüestió, batejat com Freedom 251, es va comercialitzar (teòricament) entre 2015 i 2016, encara que només a l'Índia. Oferia una pantalla de 4 polzades amb resolució 960 x 540, CPU de 4 nuclis a 1,3 GHz, 1 GB de RAM i 8 GB de memòria interna. Per telèfons similars, es pagaven a Europa en l'època entre 50 i 100 euros. Per què llavors el Freedom 251 mai no va arribar a Europa? Doncs fàcil, perquè era una estafa: després de presentar-se el mòbil en societat, diferents comercialitzadors van contractar comandes per valor de centenars de milers de dòlars (261.000, de fet), però els terminals mai no van arribar.

 

La realitat

Els qui van arribar a utilitzar-lo van certificar que la qualitat distava de ser acceptable i que el mòbil que es va presentar en primera instància era un telèfon de la marca Adcom el logo original de la qual s'havia retirat. Després, el que presentaven era un estrany telèfon xinès al qual havien instal·lat un estalvi de pantalla similar a l'escriptori d'un iPhone. La companyia que el fabricava, Ringing Bells va acabar sent intervinguda per les autoritats índies al febrer, ja que el producte no comptava amb les certificacions necessàries i la majoria d'usuaris que van reservar el telèfon online no van rebre ni un simple correu de confirmació. Al final, el Ministeri de Telecomunicacions indi va concloure que tot era una simple estafa i que un telèfon amb les característiques citades mai hauria pogut vendre's per menys de 53 dòlars.

El cas de Nokia

Per trobar un telèfon barat i de veritat funcional cal remuntar-se a l'època prèvia als telèfons intel·ligents, quan la finlandesa Nokia dominava el mercat. El seu terminal més barat va ser el 103, que es va comercialitzar el 2012 a un preu de 16 euros. Comptava amb 800mAh de bateria, que donen una autonomia de 27 dies en espera i onze hores de conversa.