Un quart de segle: aquest és el temps que Softcatalà porta treballant per a promocionar la llengua catalana a la xarxa. Aquest mes de desembre, els seus responsables ho han celebrat amb un acte a la Pedrera que els ha servit per fer balanç de la seva tasca i reafirmar el compromís amb el creixement i la promoció de la llengua de cara al futur.
Durant l’esdeveniment, Xavier Ivars, president de Softcatalà, ha explicat algunes de les novetats que l’entitat prepara per al futur proper. En són un exemple els canvis en el servei de traducció online que s’actualitzarà donant pas a un editor enriquit. De la mateixa manera, també hi ha prevista la creació d’un diccionari anglès-català online que des de l’entitat aposten per convertir en una referència a la xarxa i que està previst que vegi la llum en els propers mesos.
Qui són i què fan?
Softcatalà és una organització sense ànim de lucre que es dedica a la promoció de la llengua catalana a Internet. Fundada el 1998, l'entitat ha estat treballant durant 25 anys en la difusió i el suport del català en el món digital, fomentant l'ús i la presència de la llengua catalana en l'àmbit de la tecnologia. Forma part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de Política Lingüística des de l’any 2015 i duu a terme la seva tasca a través del voluntariat.
Entre les activitats que realitza hi ha la traducció de programari al català, la creació de compendis oberts perquè el públic pugui accedir fàcilment tant a programari com a recursos en català, la interlocució amb tercers que poden contribuir a implantar la llengua en l’àmbit de les noves tecnologies i l’oferta de servies de traducció i correcció a la xarxa per a usuaris. Una part clau del programari que es fa sevir en català és fruit dels seus esforços.
El corrector online de referència
El servei de corrector online de Softcatalà, el més utilitzat de la plataforma, va acumular, l’any 2022, 39,7 milions de visites, un 16% més que el 2021. El va seguir de ben a prop el diccionari de sinònims, que va rebre 19 milions de visites després d’estrenar una nova versió, i el traductor, que en va rebre 18,9. Es tracta de dades que demostren l’abast dels serveis que ofereix la plataforma i que la ubiquen com a referent en la promoció de la llengua a Internet.