Aquests 5 i 6 de juliol, la Casa Rius de Barcelona i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm esdevenen un espai de reflexió sobre sostenibilitat des de la perspectiva dels sectors cultural i educatiu. Ho fan de la mà de la Fundació Carulla i dins de la cinquena edició de la plenària Mutare, un esdeveniment que, amb l’explícit títol de Mutare SOStenibilitat, esdevé una jornada de diàleg i reflexió que aplega més de 400 persones per conèixer, debatre i experimentar iniciatives culturals d'alt impacte social que abordin la temàtica de la sostenibilitat.
 

unnamed (3)
 

Diferents esdeveniments

La primera jornada  de la plenària Mutare ha comptat amb la participació de Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, i la intervenció del Sr. Edgar Garcia, director de l’Institut d’Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICEC). Entre els esdeveniments que han tingut lloc, cal destacar la "batalla de galls" de rap en català amb paraules improvisades pel públic per part de Perifèria Gold Battle, idea guanyadora del Premi Lluís Carulla 2023, i l’espectacle de Companyia Dancing Human. A més, la companyia de teatre La Calòrica ha abordat com les arts escèniques s’apoderen del relat de la sostenibilitat. Ho han fet mitjançant càpsules de 10 minuts projectes culturals que posen la sostenibilitat al centre a través de la llengua, la cohesió social, el territori, el clima i la comunitat. Així, Xavier Cortés, impulsor de la fàbrica de creació de continguts La Fera, ha parlat sobre la importància i la necessitat de conformar un teixit audiovisual i digital en català i Ana Manaia i Laura Gómez, representants del projecte B-Murals, han  explicat com s’ha redibuixat el Centre Obert de Torre Baró com a exemple de projecte participatiu i artístic que fomenta la cohesió social. Per últim, La Fundación Contorno Urbano ha donat a conèixer el projecte Mòdul, un equipament cultural sostenible que gestiona a l’Hospitalet de Llobregat i Laia Socarrats a presentat Cantilafont, un festival de música, arts escèniques i gastronomia que es desenvolupa al Lluçanès, amb la voluntat de preservar i promoure la sostenibilitat ambiental i social.

 

Debats

La Taula de Debat celebrada aquest dia 5 ha estat protagonitzada per les cinc expertes que han elaborat el marc teòric de la plenària: Marina Porras (llengua), Anna Villarroya (cohesió social), Rosa Cerarols (territori), Emma Quadrada (clima) i Gemma Carbó (educació cultural). Els participants han participat a la dinàmica de cocreació Espai d’intel·ligència col·lectiva on han cocreat propostes d’acció des de la cultura en relació a diferents reptes de sostenibilitat amb dinamitzacions. La plenària Mutare és una trobada que aborda el diàleg, l’intercanvi, la inspiració i la connexió al voltant del poder transformador de la cultura a través de conferències, tallers i presentacions de projectes culturals. Les activitats continuen demà.