La cervesa es fa amb cereals i el pa, també, així que per què no fer una cervesa amb els excedents de pa que es generen cada dia i no es venen, donar un cop de mà en la lluita contra el malbaratament d'aliments i aconseguir alhora un argument de venda que seduirà (a mi el primer) a molts? Doncs això, precisament, és el que han fet el Grupo Pascual la cervesera Mica, d'Aranda de Duero, i l'empresa Robin Good, que facilita feina a persones en perill d'exclusió i elabora snacks i galetes. La cervesa en qüestió es diu Sr. Mendrugo.

Sr. Rosegó
 

De quina cervesa es tracta?

La Sr. Mendrugo és una Pale Ale en la qual el 50% del malt que s'hauria d'utilitzar en la seva elaboració se substitueix per pa. La barreja es completa amb aigua llúpol, llevat, altres cereals i una mica de sucre. Les primeres ampolles van sortir al mercat el 2021 i avui es pot comprar en plataformes online com TheGoods.es, la botiga online de Cerveza Mica o, també, a Amazon i algunes botigues físiques especialitzades i algunes grans superfícies. El bagàs d'ordi que queda després d'elaborar la malta de Sr. Mendrugo, expliquen els seus promotors, es converteix en aliment per a animals o, fins i tot, en bioplàstic. Del packaging s'encarreguen a Robin Good.

Producció local

La cervesa Sr. Rosegó s'elabora a Aranda de Duero i el pa excedentari amb què s'elabora es recull a la rodalia del municipi. L'ordi també és burgalesa i el llúpol, castellà. Aquest mateix mes de desembre, la Srs. Mendrugo es distribueix també als hotels de la cadena Ilunion.