Els terribles atemptats que han tingut lloc a Sri Lanka aquesta passada matinada han commocionat al planeta. Els terroristes han fet explotar diverses bombes en esglésies, hotels de luxe de la capital i d'altres localitats importants del país asiàtic que han provocat més de 200 morts i prop de mig miler de ferits. Aprofitant que avui els cristians celebren Diumenge de Resurrecció, els terroristes han posat un dels seus principals focus sagnants a dues esglésies, en un país que només compta amb un 7% de la seva població cristiana.
Malgrat tot, els ciutadans de l'illa al sud de l'Índia, no poden enviar ni rebre informació a través de les xarxes socials. Els intents dels esrilanqueses de posar-se en contacte amb altres conciutadans o d'explicar al món el que s'està vivint al país asiàtic des de fa unes hores resulta impossible. Whatsapp, Facebook, Messenger, Instagram, YouTube, Snapchat i Viber, entre d'altres serveis vinculats a internet, han estat bloquejats per les autoritats.
No és la primera vegada que es decideix retallar la llibertat de la ciutadania en un país que ha patit recentment una onada d'atemptats o un desastre natural però suposa pels seus habitants un problema afegit a la tragèdia. De fet, Sri Lanka va decidir fer-ho fa poc més d'un any –el març de 2018– quan la nació va viure un important brot de violència.
Segons informa a través del seu compte de Twitter el web especialitzat Netblocks.org, les autoritats de Sri Lanka haurien pres la decisió de bloquejar els sistemes de comunicació dels seus ciutadans al cap de poc temps de produir-se els atemptats.
Confirmed: Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Viber, Snapchat and Messenger blocked in #SriLanka following series of deadly church and hotel attacks; incident ongoing #EasterSundayAttacksLK #KeepItOn ⬇️https://t.co/xp4hSxvFOi pic.twitter.com/dcQ6COsWKB
— NetBlocks.org (@netblocks) 21 d'abril de 2019
El principal problema que sorgeix després d'un bloqueig com el que s'ha ordenat establir avui va més enllà de l'absència de llibertat que suposa. D'una banda, els ciutadans no estan podent conèixer amb rapidesa l'estat dels seus familiars i amics. I a més, el govern s'atribueix tant la potestat de limitar la informació –cap a l'interior del país i internacionalment–, com de desinformar en funció dels seus propis interessos polítics.
En aquest sentit, i malgrat que el bloqueig de les xarxes socials pugui dificultar posteriors comunicacions entre els terroristes, la tragèdia i la desesperació dels habitants de Sri Lanka no fa sinó que augmentar per moments, en no poder conèixer l'estat i el parador dels seus éssers estimats.