El nostre telèfon pot espiar-nos si li donem permís per a això, ja que en moltes ocasions en descarregar certes aplicacions no revisem els permisos. Com en tantes ocasions, acceptem tot sense llegir i, en fer-ho, podem estar autoritzant a una aplicació determinada perquè utilitzi la càmera i el micròfon del nostre telèfon. De tota manera, no s'ha d'escampar el pànic: aquestes aplicacions es poden desinstal·lar. Es denominen 'stalkerware'.
Què són?
Les apps de programari espia es camuflen com de programari de monitoratge de nens i adolescents o seguiment familiar. Tenen la capacitat de rastrejar i monitorar un usuari a través del seu mòbil i es descarreguen fora de l'App Store o de Google Play. Normalment, no hi ha res a la pantalla d'inici que permeti detectar-les. Les utilitzen habitualment empreses que volen controlar de manera remota els telèfons de feina dels seus empleats, pares que volen controlar els seus fills o cònjuges gelosos. Si estan instal·lades, fan que el telèfon es comporti de manera inusual sobreescalfant-se o utilitzant gran quantitat de dades.
Com s'eliminen?
El primer és analitzar les aplicacions descarregades de la botiga de Google i buscar indicis d'activitat maliciosa. Seguidament, convé comprovar si en el telèfon s'ha instal·lat alguna app denominada 'Accessibilitat' o 'Estat del Dispositiu'. De la mateixa manera, és important comprovar quines aplicacions tenen accés a les notificacions mitjançant el sistema de configuració d'accés. Les aplicacions d'administració remota permeten fins i tot espiar la pantalla i les dades. Una vegada hagis identificat tot el que se suposi que no hauria de ser allà, marca les aplicacions i icones i desinstal·la'ls. Forçar la detenció és mala idea: alertessis qui va instal·lar aquestes aplicacions.