Stephen King, aquest senyor que ven llibres com a xurros i ha arribat fins i tot a sonar per al Nobel de Literatura, considera que no existeix cap raó per pagar (si ho ets) per disposar a Twitter d'un compte verificat. Així ho ha fet saber, precisament en aquesta mateixa xarxa, aquest mateix 1 de novembre després que Elon Musk, nou propietari de la xarxa social, hagi fingit aquesta setmana amb començar a cobrar als qui disposen d'un compte verificat. Primer es va parlar de 20 dòlars al mes però, ara, sembla que seran menys: el sud-africà li ha proposat a l'escriptor que millor deixar-lo en 8.

King creu que l'haurien de pagar a ell

El plantejament d'Elon Musk parteix d'un fet: un dels grans problemes que arrossega Twitter des que va iniciar el seu camí és la dificultat de convertir el servei que presta en diners. Aquí arribats, i després d'haver adquirit la xarxa fa res, Elon Musk planteja, com l'empresari que és, fórmules per maximitzar els guanys i assenyala qui creu que obtenen un benefici més gran del servei que Twitter deixa: els usuaris verificats que són, majoritàriament, persones públiques, institucions o empreses.

El plantejament no sembla forassenyat d'entrada, però Stephen King, un dels personatges públics que utilitza la xarxa Twitter, el desmunta: l'escriptor considera que és Twitter qui li hauria de pagar a ell per estar i no ell que ha de pagar Twitter pel servei que li presta. Què val més? El contingut que generen els usuaris que, com King, atreuen públic i utilitzen un compte verificat o el canal que Twitter els posa a disposició perquè expressin les seves opinions? A Espanya, escriptors com Arturo Pérez Reverte fan ús de comptes verificats i atreuen nombrós públic a la xarxa. Ell, com King, és un dels titulars de compte que, segons el parer de Musk, han de pagar. Estaria el senyor Arturo disposat a fer-ho? Difícil resposta, però intueixo que pensa de manera semblant a Stephen King.

V6VNDRYBSNDMDFGAIUPVP4AV2Q
 

Ara, 8 euros

D'inici, Musk va proposar d'obligar tots els titulars de comptes verificats a contractar el servei Twitter Blue, que passaria a costar 20 dòlars mensuals en lloc dels 5 actuals, però ara ha matisat la cosa: amb 8 dòlars n'hi ha prou i, de fet, així li ho ha proposat a King després de llegir el seu tuit de queixa. "Tenim que pagar les factures, no podem dependre totalment dels anunciants. Què tal 8 dòlars?" l'ha contestat. Segons Musk, l'actual sistema de verificació no serveix i, per això, i donant per fet que allò de Stephen King no serà només una mica puntual, rebaixa el preu. Qui accedeixi a pagar aquests vuit euros obtindrà, a més de la marca de verificació, "prioritat en les respostes, mencions i recerques" i la possibilitat de publicar vídeos llargs. Amb els pagaments, Musk avança que Twitter obtindrà una "font d'ingressos per recompensar els creadors de contingut". Per si mateix, el dilema és el de sempre: què val més? El canal o el que circula per ell?