A més d'artefactes aeris no tripulats (coneguts com a drons) existeixen altres dispositius militars que es mouen també per control remot: són els submarins no tripulats o UVV (per Unmaned Underwater Vehicles). Un dels més avançats, el Manta Ray, l'ha dissenyat l'empresa nord-americana Northrop Grumman i està a punt de completar el seu període de proves. El seu desenvolupament és part del programa DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), impulsat als Estats Units a finals dels 50 per garantir la superioritat tecnològica de l'exèrcit nord-americà.

 

Un dels més grans construïts

El dispositiu destaca pel seu rendiment hidrodinàmic i per la seva mida. Ho expliquen, de fet, els seus propis responsables: "La nostra reeixida prova a escala completa del Manta Ray valida la preparació del vehicle per avançar cap a operacions reals després de ser acoblat ràpidament en el camp a partir de seccions modulars. La combinació de transport modular transcontinental, acoblament en camp i desplegament subsegüent demostra una capacitat sense precedents per a un UUV extra gran. Una vegada desplegat, el vehicle utilitza un planatge impulsat per flotabilitat per moure's a través de l'aigua. La nau està dissenyada amb diverses badies de càrrega de múltiples mides i tipus per permetre una àmplia varietat de conjunts de missions navals", expliquen des de la companyia. El submarí no tripulat Manta Ray té per objectiu desenvolupar i demostrar una nova classe d'UUV capaços de transportar càrrega, amb llarga autonomia i llarg abast. El seu disseny és similar al d'una manta, animal del qual copia les seves característiques hidrodinàmiques.

Arma estratègica

El desenvolupament d'aquest submarí depèn del programa DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency), dedicat a la investigació i desenvolupament de tecnologies i conceptes avançats que potencien la superioritat militar del país i prevenen sorpreses tecnològiques que podrien venir d'adversaris. El programa es va activar el 1958 com a resposta al llançament del satèl·lit Sputnik per part de la Unió Soviètica i incloure àrees com la informàtica, les telecomunicacions, la biologia, l'aviació, l'espai, i més recentment, la intel·ligència artificial i la robòtica. Entre els assoliments|èxits més notables de l'agència s'inclouen el desenvolupament d'ARPANET, el precursor d'Internet; la tecnologia dels vehicles autònoms terrestres; i contribucions significatives al desenvolupament de la tecnologia de GPS i la tecnologia stealth. A Rússia treballen també en diferents iniciatives similars.