La tecnologia és el futur...i el present, però la falta de talent està fent que aquell anhelat futur amb el qual somiem tots i que dibuixen els avenços tecnològics vagi a tardar a arribar una mica més. Les necessitats de mà d'obra de tots els projectes en curs que pretenen millorar la nostra vida quotidiana no arriben a cobrir-se perquè no hi ha perfils com els que es demanden.

Tecnologia háptica
 

Necessitats creixents

El volum de treballadors que necessita el sector de les TIC creix cada any i, així, un estudi del Centre de Predicció Econòmica, organisme autònom vinculat a la Universitat Autònoma de Madrid, assenyala que les vacants d'ocupació|ús al sector han crescut en un 7,4% si es comparen amb les de 2021 per aquestes dates.

El sector contracta cada any una mitjana de 100.000 persones, però des de DigitalES, l'associació d'empreses del sector, es parla de 120.000 vacants que no es cobreixen per falta de candidats amb la formació adequada. L'Institut Nacional d'Estadística, al temps, parla d'un volum anual de 145.053 llocs oferts. Entre les professions amb més demanda destaquen els especialistes en Big Data, que suposen un 29% del total de les demandes, els enginyers de programari, que representen un 22% i els professionals de les solucions en núvol, amb un 17%. Per a aquests perfils, s'exigeixen estudis en informàtica, enginyeria, estadística o matemàtiques, experiència no inferior a l'any i habilitats addicionals en àmbits com les vendes o l'atenció al client.

Importància de la formació

InfoJobs, una de les principals plataformes per buscar i oferir ocupació a Espanya, estima que un 48% de les empreses valora per sobre del 7 sobre 10 la formació com una possible solució al problema de falta de personal qualificat. Entre les empreses del sector, un 29% ofereix formació en competències per estimular la mobilitat interdepartamental i el 24% ofereix formació complementària en àmbits diferents als propis del professional en qüestió. A Espanya. El sou mitjà d'un professional de les TIC assoleix els 37.660 euros, molt lluny dels 93.000 euros que es cobren als Estats Units o els 78.000 del Regne Unit.