Creus que només hi ha coltan a l'Àfrica i et sents culpable cada vegada que utilitzes el teu mòbil perquè saps en quines condicions treballen les persones que es dediquen allà a extreure'l? Ja que fas bé, perquè a les mines d'aquest material que hi ha en la República Democràtica del Congo(país que disposa del 80% de les reserves) es treballa, efectivament, de maneres que cap europeu no acceptaria, però hi ha alternativa, segurament més cara per a les companyies que fabriquen mòbils, però molt més honesta i moralment acceptable: mantenir la mina de Penouta, l'únic jaciment de coltan que hi ha a Espanya. Per descomptat, les seves reserves no donen per proveir la demanda mundial, però explotar aquest i altres jaciments situats al primer món podria suposar, de retruc, una millora de les condicions dels treballadors de les mines congoleses.

Mina de Penouta

Amb suport dels veïns

Des de 2018, aquest jaciment d'Orense és objecte d'un projecte d'investigació que compta amb el suport dels veïns de la zona i les autoritats locals i regionals. El desenvolupa una empresa nord-americanoespanyola denominada Strategic Minerals i, al principi, plantejaven només recuperar coltan d'un runam situat a la zona producte i l'explotació d'una antiga mina d'estany.

Niobi i tàntal

El coltan és un compost de niobi i tàntal que es pot obtenir mitjançant processos químics senzills del material que, considerant-se ganga, es va descartar durant els anys en què la mina de Penouta es va explotar per obtenir estany i que roman aplegat junt a l'antiga explotació. Els mètodes aplicats en els assajos van permetre obtenir niobi en pols amb una puresa del 97% i tàntal amb una puresa del 99% i aquest mateix any, en concret al juny, la companyia ha aconseguit una concessió per poder explotar el jaciment a cel obert durant 30 anys. La firma podrà així, a més de recuperar material dels runams, extreure estany, tàntal, niobi, quars i feldspat i, amb això, generar gairebé 200 llocs de treball entre directes i indirectes. Ara, l'únic que fa falta és que ningú no presenti un recurs que frustri el projecte, però diferents organitzacions ecologistes de la zona indiquen ja que consideren la mina un focus de contaminació important que posa en perill un entorn "privilegiat".