La publicació aquesta mateixa setmana en el BOE de l'acord que liquida (aparentment, ja que l'Ajuntament de la localitat anuncia que presentarà un recurs) el Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears perquè, amb el tancament previst de totes les centrals que produeixen electricitat mitjançant aquesta tecnologia el 2035, l'esmentada infraestructura no serà necessària certifica el que ja se sabia: a Espanya, la producció d'energia en centrals nuclears té data de caducitat. A Catalunya, si el pla de tancament que ha activat el Gobierno s'executa, es perdran 3.000 llocs de treball. Tots, a més, són en una de les zones amb menor renda de tot Catalunya: les Terres de l'Ebre.

central nuclear Ascó
 

Motors d'activitat

Més enllà del seu paper clau en el mix energètic d'un territori, Catalunya, en el qual les renovables no avancen al mateix ritme que en la resta del país, les nuclears de les Terres de l'Ebre són motors econòmics. Així, i per atenuar l'impacte negatiu que tindran els tancaments a la zona, la Generalitat va activar al seu dia l'anomenat Fons de Transició Nuclear. Els dos reactors nuclears d'Ascó i el de Vandellòs van entrar en funcionament, respectivament, el 1984, el 1986 i el 1988. El Fons, creat l'any 2020 amb la Llei 5/2020, del 29 d'abril, té una dotació de 24 milions d'euros anuals i permet finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica a a les zones afectades pel futur tancament de les centrals. Els tancaments, considera la Generalitat, afectaran de manera directa les comarques del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre, que envolten, les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós.

Tancaments el 2030 i el 2031

La previsió de tancament per part del Consell de Seguretat Nuclear d'aquestes instal·lacions està fixada per a 2030 i el 2031. Fins aleshores, el desafiament per a la Generalitat (i per a la zona) és identificar alternatives que puguin suplir els 3.000 llocs de treball que es perdran. Mentrestant, la UE reitera una vegada i altra que la producció d'energia en centrals nuclears és un sistema sostenible i països com Polònia, França, Japó, Estats Units, la Xina i fins i tot Brasil confirmen que mantindran les seves centrals nuclears o a construir-ne altres de noves de tipus compacte, que són molt més barates i eficients.