De les malalties neurodegeneratives es diu, i amb raó, que són el gran problema sanitari del segle XXI. Només a Espanya, es calcula que hi ha més 160.000 persones afectades per parkinson i els malalts d'alzheimer són 800.000 afectats. D'ells, un 30% no està diagnosticat. Per millorar l'estil de vida d'aquest prop d'un milió de persones, la tecnologia és un aliat de valor.

Dona amb Alzheimer

 

Monitoratge

Un exemple de com poden ajudar les tecnologies a aquests pacients el brinda l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Telecomunicació (ETSIT) de la Politècnica de Madrid. Allà, en aquest centre universitari, un grup d'investigadors acaba de desenvolupar una eina denominada PROCare4Life, que permet un monitoratge continuat dels pacients amb parkinson i alzheimer i envia informes complets al personal mèdic de forma continuada. "En l'actualitat aquest tipus de pacients té visites periòdiques a l'hospital per a un monitoratge del seu estat, però el personal mèdic ha de basar-se en el que li expliqui el pacient en aquesta visita. Podem millorar això monitorant d'alguna manera aquells esdeveniments o situacions importants que hauria de conèixer el personal mèdic en detall? Aquesta va ser la pregunta de partida que ens vam fer per desenvolupar la plataforma", explica Alberto Belmonte, un dels participants en la iniciativa.

PROCare4Life

 

Com funciona?

D'un costat, tenim una sèrie de sensors i dispositius wearables que permeten recollir dades dels pacients i, d'un altre, una eina d'anàlisi que, fent ús d'algoritmes i solucions d'IA que gestiona les dades i permet articular protocols d'actuació. Alhora, l'eina genera informes que pot consultar el personal mèdic per a, després i en cada visita, plantejar propostes que millorin la vida de cada pacient. És, en definitiva, l'atenció centrada en la persona portada al màxim exponent . "El sistema intenta millorar la qualitat de vida en proporcionar recomanacions, alertes, esdeveniments i una altra informació rellevant als usuaris en diferents interfícies", asseguren els responsables d'un projecte que, expliquen, permet als professionals sanitaris obtenir una visió 360 de l'estat del pacient i disposar d'un coneixement ple del seu dia a dia. Només així, detallen, "és possible personalitzar els tractaments", ja que se sotmet al malalt a un monitoratge constant. "Podem seleccionar els medicaments, detectar complicacions i, el més important, actuar amb rapidesa quan és precís".