L’Institut Català del Vi (INCAVI) ha anunciat la seva voluntat de realitzar “a partir del 2024” totes les auditories de Vins de Finca Qualificada mitjançant tecnologia blockchain, que permetrà assegurar, expliquen des del mateix Incavi “la democratització del sistema, el reforç de la garantia d’origen i la reducció de les càrregues administratives associades a l’auditoria anual”. S'entén per vi de finca aquell que, dins d'una DO, s’ha produït en un entorn d'una extensió inferior a la d'un terme municipal, amb característiques pròpies i amb un nom “notòriament lligat” a les vinyes de les quals s'obtenen aquests vins.

DSC 0084 FILEminimizer 800x445

 

Un projecte a llarg termini

L’acció forma part d’un projecte de més gran dimensió que contempla incorporar-hi aquesta tecnologia al conjunt de les Denominacions d’Origencatalanes i, expliquen, “unificar en una sola plataforma els diferents agents que intervenen a la cadena de valor de la producció vitivinícola des de la producció del raïm fins a les auditories d'origen i qualitat”. El sistema permetrà generar “un entorn de confiança que possibilita interconnectar les accions realitzades per cada actor i facilitar, a través de l'automatització i la interconnexió de processos, la comunicació entre ells i la comprovació posterior per part dels auditors”. El sistema proporcionarà “tota la informació rellevant d'una traçabilitat segura al consumidor”.

202010 la finca 01

 

Blockchain

L’ús de blockchain dota al projecte de garanties de procedència, producció i sostenibilitat, aspectes que cada cop tenen més pes a l’hora d’adquirir un producte i que n’augmenten la seva notorietat. “A Catalunya el sector vitivinícola és referent i des de l’administració pública estem impulsant polítiques d’innovació per garantir-ne el seu valor. Cal que el consumidor tingui aquesta percepció quan ha de triar un vi, i, en aquest sentit, aquesta tecnologia també ho refermarà”,remarca l’INCAVI.