Quant creus que contaminen les tecnologies digitals? Doncs, segons un estudi elaborat pel grup Los Verdes/Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu que ha publicat al nostre país la Fundació Transició Verda, molt. En concreto,y sempre segons aquestes dades, les tecnologies digitals generarien per si soles fins i tot un 40% de les emissions de gasos que contribueixen a l'efecte d'hivernacle.

Què es pretén amb l'estudi?
Els Verds/Aliança Lliure Europea són el cinquè grup en diputats del Parlament Europeu amb un total de 73 representants i en ell s'integren formacions com el Partit Verd Europeu (del que formen parteix les formacions espanyoles Equo i Catalunya a Comú), l'Aliança Lliure Europea (que integra, al costat d'|juntament ambaltres partits nacionalistes i regionalistes europeus a ERC, Eusko Alkartasuna, Nueva Canarias, el BNG o la Chunta Aragonesista), al Partit Pirata o als federalistes europeus de Volt. Amb el seu estudi, aquesta formació vol donar a conèixer l'impacte que les tecnologies digitals tenen en el medi ambient i la manera com condicionen la consecució dels objectius mediambientals de la UE. Segons l'informe, en cinc o deu anys l'impacte de les tecnologies digitals sobre el medi augmentarà de forma exponencial malgrat que ja és "molt seriós".

Com contamina el digital?
Els promotors de l'estudi indiquen que el digital no és "immaterial" i que, en cap cas, el modern no és "ecològic per definició" ja que, molt al contrari del que suggereixen determinats postulats que Los Verdes diuen combatre, les tecnologíasde la informació i la comunicació estan "esgotant" recursos miners metàl·lics. L'impacte més gran de les tecnologies digitals, indiquen, es produeix "durant el procés de fabricació dels dispositius". Així, calculen que el 71% del mal ambiental generat per les TIC procediria dels aparells destinats al consumidor final i no dels centres de dades ni de la xarxa, que sumats generen un 29% dels prejudicis per al medi ambient derivats de les TIC. Un altre problema greu són els residus, un 82% dels quals es genera durant la fabricació dels dispositius. Per combatre la situació, proposen lluitar contra l'obsolescència programada, reforçar l'autonomia energètica de la UE i garantir la recollida i el reciclatge dels residus tecnològics.