La tecnologia també pot ser útil per conservar la diversitat natural i, tot just així, s’ha pogut comprovar aquest setembre a la platja de Begur, on un total de 7 tortugues marines de l'espècie Caretta caretta, pertanyents al niu que es va localitzar l'estiu passat a aquesta població i identificades amb un dispositiu de seguiment satel·lital, s’han reintroduït a la mateixa platja on la femella va fer el niu
Seguiment
El dispositiu de seguiment satel·lital, que permetrà als experts fer el seu seguiment i conèixer més sobre la seva ruta i els hàbits d’aquests exemplars d’una espècie en perill d’extinció. Aquest marcatge està dintre del projecte InGeNi-Caretta, un projecte multidisciplinari liderat pel consorci format pel Centre Tecnològic BETA de la UVIC-UCC, la Universitat de Barcelona i l’IRBio, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana.
Cria en captivitat temporal del niu de Begur
Dels exemplars nascuts al niu de Begur, un total de 27 forma part del programa de Head-Starting, finançat per la Generalitat de Catalunya, el qual té com a objectiu reintroduïr l'espècie amb el pes i la mida òptima per afavorir la seva supervivència en reduir el ventall de depredadors naturals. Dels 27, 16 animals van ser reintroduïts al juny i amb els 7 que s'han alliberat al setembre s'ha aconseguit un èxit de supervivència del primer any de vida del 85%. donat que quatre no l'han pogut superar. Al medi natural, s'estima que 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta i són els primers dies des del seu naixement que són més vulnerables i es produeix una taxa de mortalitat molt elevada. Totes les tortugues són reintroduïdes amb un microxip que permet poder identificar la tortuga si en un futur algun d’aquests animals ingressa a un Centre de Recuperació o, en el cas de les femelles, torna a la platja d’origen a fer un niu. A més, ofereix la possibilitat de desenvolupar investigacions científiques, com estudis genètics i genòmics.