El mercat global de la tecnologia jurídica creix i ho fa tant que, segons la consultora Gartner, generarà el 2027 negoci per un valor de 50.000 milions d'euros. Mentrestant, els professionals del sector es formen ja per adaptar el seu acompliment al canvi que la incorporació d'aquestes eines suposarà. Aquesta setmana, en concret, els jutges aragonesos es reuneixen a Barbastre (Osca) per analitzar els desafiaments que implica una conjuntura en la qual ja estan immersos.

 

IA generativa

Des de Gartner s'apunta que l'IA Generativa tindrà un paper crucial en els canvis en curs. Així ho explica Chris Audet, responsable d'investigació en l'àrea de líders legals, risc i compliment de la consultora: l'IA generativa té un enorme potencial per portar més automatització al terreny legal. La disponibilitat generalitzada d'eines d'augmentarà ràpidament el nombre de casos d'ús de tecnologia legal establerts. Les noves tecnologies poden canviar fonamentalment la forma en què les que es treballa en l'àmbit legal".

A Barbastre

Mentrestant, els professionals jurídics es formen ja per afrontar els desafiaments que implica la nova conjuntura. Aquesta setmana, per exemple, ho fan els jutges aragonesos a Barbastre (Osca), ciutat en la qual se celebren unes jornades que busquen ser un marc de reflexión sobre les noves tecnologies en l'Administració de Justícia que permeti analitzar els problemes que puguin suscitar l'ús de les eines digitals, así com les modificacions en les normes processals que caldrà d'abordar. Aragó va obrir ja a primers d'any la seu judicial electrònica a la ciutadania.