La simvastina, un medicament d'ús comú per reduir els nivells de colesterol en l'organisme i els triglicèrids en sang, protagonitza aquests dies una campanya informativa activada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris que adverteix sobre els seus possibles efectes secundaris mentre remarca que aquests es donen només de forma rara (un cas cada 1.000 persones) o molt rara (1 cas cada 10.000).

 

Reaccions

Entre les possibles reaccions rares que generaria la simvastina, alerta l'agència, pot donar-se dolor muscular; reaccions al·lèrgiques que inclouen inflor de cara, llengua i coll; dolor d'articulacions, vasculitis, urticària, inflamació de fetge i pàncrees i malestar general. Les reaccions molt rares inclouen casos d'anèmia, debilitat en extremitats, mal de cap, problemes de son i de memòria i debilitat.

Per què aquestes informacions?

Amb tot, la campanya s'activa després de constatar-se un ús freqüent del fàrmac sense recepta. En alguns territoris, cas d'Andalusia, les autoritats sanitàries han endurit el control de la venda d'aquest fàrmac i d'altres d'ús molt comú com el paracetamol, l'ibuprofèn o el nolotil. Amb això, es pretén contribuir a un ús més adequat dels medicaments per part de la població, que es vol conscienciar sobre els efectes secundaris que poden arribar a tenir. A Andalusia, també, s'han donat en les últimes setmanes falles en el proveïment de simvastina.

A la Gran Bretanya, fa uns vint anys, es va activar un sistema de comercialització de medicaments per al colesterol que implicava només el ciutadà i el farmacèutic. N'hi havia prou amb omplir un qüestionari a la farmàcia que determinava el seu nivell de colesterol aproximat i, amb això, l'apotecari decidia si subministrar-lo o no. Amb això, es va aconseguir reduir el volum de persones amb risc moderat de malaltia coronària. Podria implantar-se un sistema així aquí?