Ho vaticina l'Associació Empresarial Eòlica, la patronal del sector del vent a Espanya, i, si és cert, serà un problema: en els propers anys, la tercera part dels generadors eòlics que estan instal·lats al nostre país han de retirar-se perquè quedaran obsolets. Això suposa uns 7.500 molins i 20.000 pales que, una vegada convertides en un simple residu, han de gestionar-se.
Un parc antic
A Espanya, un de cada tres generadors actualment operatius es va instal·lar abans de 2005. Si comptem amb que, actualment, tenim 1.300 parcs eòlics, 21.574 aerogeneradors i 64.722 pales (tres per generador), d'aquí a cinc anys màxim hem de desmuntar els 7.500 aerogeneradors citats i les més de 21.000 pales amb què compten. El desafiament logístic que això suposa deixa gairebé amb la boca oberta però, probablement, aquest sigui el menor dels problemes perquè tot aquest material que caldrà desmuntar i moure ha també de reciclar-se. El 47% de les 300.000 tones de pales que funcionaven a Espanya el 2021 té més de 20 anys i el 21%, més de 25.
A la recerca de més eficiència
El futur, considera la patronal del sector, passa per reemplaçar els sistemes antics per altres de més eficiència. Amb menys molins, però més grans, es produirà la mateixa o més energia i, així, es reduirà l'impacte. El Ministeri de Transició Ecològica dona per bons els números i admet que durant aquesta dècada s'ha de desmuntar uns 12 gigawatts eòlics. Amb tot, la notícia té una part positiva: al no ser deslocalitzables, els nous molins s'instal·laran on són els antics i les obres de desmantellament de l'antic i de construcció de les noves instal·lacions tornarà a omplir d'operaris molts pobles de l'Espanya interior que, en la segona meitat dels 90 van veure una esperança d'ocupació i desenvolupament en aquells molins que van decidir acollir. En la majoria d'ells, l'ocupació va ser momentània però, ara hi ha una nova oportunitat derivada, primer, de les obres i la inversió necessària i, segon, de les possibilitats de reciclatge in situ que poden obrir aquests mastodonts.