Ho tenen llest ja o, almenys, això diuen. Sony Group Corporation; la mateixa empresa que va inventar el Walkman, la primera videograbadora en color, la Handycam i la PlayStation; tindria; segons declaracions realitzades aquesta mateixa setmana per Hiroaki Kitano, president de Sony Computer Science Laboratories; la tecnologia i les eines necessàries per fabricar robots humanoides amb altes capacitats que podrien disposar d'intel·ligència artificial. L'únic problema, explica Kitano, és que encara no han identificat com utilitzar-los "de forma eficaç. Sony Computer Science Laboratories és l'organització del grup Sony que s'encarrega, i així ho expliquen en la seva pàgina web, d'activar noves línies d'investigació i paradigmes que permetin desenvolupar noves tecnologies i negocis "per al bé comú".
Diverses empreses disposen de la tecnologia necessària
Sony, detalla Kitano, no seria l'única empresa que disposa ja de les eines, els coneixements i la tecnologia suficient per a dabricar robots amb aparença humana. Segons el mateix indica referint-se a Sony, existeixen "diverses empreses del món, inclosa aquesta" que podrien fabricar-los "amb rapidesa", però ningú no ha sabut identificar fins ara quin ús pot ser més "prometedor". La clau, diu "està en el desenvolupament d'aplicacions". Fa més de vint anys i amb Kitano implicat en el projecte, Sony va llançar un gos robot anomenat Aibo que va vendre unes 150.000 unitats entre 1999 i 2006 i es va millorar el 2018, any en què va vendre 20.000 unitats més. Kitano és també l'impulsor de la Robocup, una competició en la qual robots amb capacitats motrius programats per humans competeixen en partits durant els que actuen de manera autònoma. De fet, Kitano creu que el 2050 existiran robots que superin les capacitats motrius de l'ésser humà.
De quines altres empreses parla?
Kitano, quan parla d'altres empreses que disposen de prou tecnologia, es refereix, per exemple, a Honda i Hyundai, que fan anys que desenvolupen robots humanoides de funcionalitat limitada i, per descomptat, al conglomerat d'empreses que dirigeix Elon Musk, que ha presentat aquest mes de setembre el seu prototip de robot humanoide Optimus. Musk, segons ha indicat, pretendria utilitzar-lo com a mà d'obra a les seves fàbriques. Què passarà si algun d'aquests robots s'excedeix? Jo, per si de cas, torno a veure Terminator i 2001, Odissea de l'Espai. Si hagués de quedar-me amb un Kitano, sens dubte seria Takeshi i no Hiroaki: amb el cineasta, n'hi ha prou amb fer un cop d'ull als seus peliculas per veure'l, segur que és molt més conscient de cap a on ens dirigim si l'ètica no el guanya a l'estètica i la tècnica.