L'1 de gener de 2025, Matthew Livelsberger, un sergent de les Forces Especials de l'Exèrcit dels Estats Units, va fer detonar un Tesla Cybertruck davant l'Hotel Trump International a Las Vegas, resultant en la seva pròpia mort i causant ferides a set transeünts. Les investigacions van revelar que Livelsberger va utilitzar ChatGPT, una intel·ligència artificial generativa, per planificar l'atac.

Qui era Matthew Livelsberger?

Matthew Livelsberger, de 37 anys, era un soldat condecorat amb una Estrella de Bronze, reconegut per la seva dedicació i servei en múltiples desplegaments internacionals. Estava destinat a Alemanya i es trobava als Estats Units durant les festivitats. Malgrat el seu historial impecable i l'estima dels seus companys, Livelsberger patia de trastorn d'estrès posttraumàtic (TEPT), el que va poder haver influït a les seves accions.

Ús de ChatGPT en la planificació de l'atac

Les autoritats van descobrir que Livelsberger va realitzar múltiples consultes a ChatGPT per obtenir informació tècnica sobre la construcció i detonació d'explosius, així com sobre l'adquisició de materials necessaris. Encara que ChatGPT va proporcionar advertiments contra activitats il·legals, Livelsberger va aconseguir extreure detalls rellevants per al seu pla.

EuropaPress 5530361 filed 18 april 2023 berlin the chatgpt logo is displayed on the monitor of

En notes trobades al seu telèfon, Livelsberger va expressar que la seva intenció no era cometre un acte terrorista, sinó realitzar una "crida d'atenció" sobre problemes nacionals. Va criticar al lideratge nord-americà i va manifestar la necessitat d'alleujar la culpa derivada de les seves experiències militars.

Detalls de l'atac i connexió amb incidents previs

Livelsberger va llogar el Tesla Cybertruck a través de l'aplicació Turo, la mateixa plataforma utilitzada un dia abans per Shamsud Din Jabbar per llogar un vehicle amb què va arrossegar a 13 persones a Nova Orleans. El Cybertruck estava carregat amb focs artificials, tancs de gasolina i combustible per acampar, connectats a un sistema de detonació. Abans de l'explosió, Livelsberger es va disparar fatalment dins del vehicle.

Aquest incident marca un dels primers casos coneguts de l'ús d'intel·ligència artificial generativa en la planificació d'un atac, la qual cosa planteja preocupacions sobre l'accessibilitat d'informació delicada a través d'aquestes plataformes. OpenAI, l'empresa darrere de ChatGPT, ha expressat el seu compromís amb l'ús responsable de la intel·ligència artificial i està cooperant amb les autoritats en la investigació.

29c98eb9 495b 4ac2 985b 88faaa3867f5

Les investigacions continuen per comprendre completament les motivacions de Livelsberger i com el seu estat mental i experiències militars van poder haver influït a les seves accions. Aquest tràgic esdeveniment ressalta la necessitat d'abordar els desafiaments de salut mental entre els veterans i la importància de regular l'accés a informació potencialment perillosa a través de tecnologies emergents.