Enmig de la polèmica que envolta la pretensió del govern andalús d'ampliar la zona regable en l'entorn de Doñana i mentre a Catalunya es limita l'ús d'aigua per a reg de superfícies agràries, el ministre d'Agricultura Luis Planas ho ha volgut deixar clar: al reg li escaurà bé la digitalització perquè, només mitjançant una adequada estratègia TI aplicada a l'activitat es podrà assolir l'eficiència i la sostenibilitat en un nínxol d'activitat, el regadiu, que sempre protagonitza titulars quan, com ara, la sequera estreny.
Estabilitat a la producció
L'objectiu del sector agroalimentari, considera Planas, és "garantir estabilitat a la producció d'aliments" per permetre assolir la desitjada sobirania alimentària. Per a això, desenvolupar sistemes de regadiu "sostenibles i eficients" resulta fonamental i això només podrà fer-se mitjançant l'ús de tecnologia. Els sistemes de reg soterrani per degoteig o, també, la ciència de dades i l'IA, formaran part de la solució sens dubte.
Dues terceres parts de la producció agrícola
La importància del regadiu a Espanya és enorme: dos terços de la producció agrària nacional procedeix de terres que es reguen i, en elles, està previst invertir d'aquí a 2027 un total de 2.130 milions d'euros. La inversió permetrà, avança el Ministeri d'Agricultura, "augmentar l'eficiència" per "estalviar" fins i tot un 10% de l'aigua que avui es fa servir i impulsar alhora l'ús "d'aigua reciclada i/o dessalada". Els regadius, intensius en l'ús d'energia, hauran també d'incorporar sistemes de producció d'energia propis i sostenibles, ja que els preus actuals de l'electricitat llasten la competitivitat de moltes explotacions. Alhora, i així ho ha recordat Planes, serà també important "reduir l'ús de fitosanitaris". Això, tanmateix, és una altra batalla que té, a més, un protagonista clar: es diu glifosat.