Les torres elèctriques comporten un risc cert per a les cigonyes i tant és així que, des de la Generalitat, es calcula que unes 300 moren electrocutades cada any en línies d'alta tensió. Les electrocucions tenen lloc quan els animals intenten fer nius a les torres o aixequen el vol després d'haver descansat en elles. En fer-ho, solen tocar el cablatge amb la punta de les ales i és en aquell moment en què té lloc l'accident, que genera a més incidències en el subministrament. Per solucionar-lo, i atenent una petició de l'administració catalana, Endesa ha impulsa la instal·lació d'un prototip que evita aquestes situacions.

 

A deu torres

El dispositiu, únic per a tot Catalunya, s'ha col·locat a deu torres elèctriques del Pla d'Urgell (Lleida) i evitar que les cigonyes niïn a les torres o descansin en elles. Es tracta d'una estructura geomètrica fabricada amb fibra de vidre i resines amb càrrega mineral que cobreix el cap de la torre. L'estructura és lleugera i la seva forma i volum s'han calculat tenint en compte també les ratxes de vent a fi de reduir l'esforç suplementari que s'obliga a realitzar a l'estructura de la torre.

Una entre moltes

Des de fa anys, la companyia adequa torres i instal·la dispositius en diverses línies de mitja tensió per preservar espècies d'aus protegides i amenaçades. El prototip se suma així a la lluita per evitar electrocucions amb altres dispositius de diferents tipologies que ja existeixen. Les actuacions s'emmarquen amb el conveni que la companyia té firmat amb la Generalitat en matèria d'avifauna amb l'objectiu comú de mitigar els riscos d'electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica, especialment d'aquelles espècies catalogades com amenaçades. Només en el Segrià, Endesa ha adaptat des de 2017 més de 350 suports per fer-lo més segurs per protegir l'avifauna en general i les cigonyes en particular. Aquestes accions han suposat una inversió superior a 630.000 euros.