Com a gairebé tothom, m'encanta el torró i, també i per descomptat, m'agrada el formatge i, si és fort, millor encara però, de la mateixa manera que sempre he pensat que, encara que m'agradi el xoriço i la xocolata ajuntar ambdós en una mateixa preparació no és bona pensada, mai no vaig creure que el formatge i el torró casessin bé i, menys encara, si el formatge en qüestió és blau. Amb tot, sembla que aquest any he d'empassar-me els meus prejudicis perquè Lucía Freitas; xef del restaurant A Tafona, famós per ser un dels dos figones – l'altre es diu Casa Marcelo- amb Estrella Sacsó a Santiago, ha sabut combinar ambdues coses i fer una cosa|mica sublim: la seva gran proposta per a aquest Nadal és un torró de pastís de formatge blau Savel, de la formatgeria Airas Moniz.

A Tafona
 

Un formatge únic

El formatge a què recorre per elaborar un torró que, assegurança, és més que especial sedueix ja de primeres: Savel és un formatge blau d'olor intensa i elegància untuosa elaborat amb llet de vaques Jersey que madura dos mesos per a lelgar al consumidor en peces de quilo i mig en el qual el color groc de la pasata es mexcla amb vetes blava i grisa verdós. Va ser, a més, el Millor Formatge Espanyol d'entre els que es van presentar al Saló Gurmets el 2021 i el 2022.

Dues xocolates

I si el Savel és ja un alade de tecnologia gastronòmica, barrejar-lo amb xocolata per elaborar un torró especial com pocs és gairebé gosadia però això és, precisament, el que Lucía Freitas ha fet aquesta tardor. Es presenta en barres de 160 grams. Per dins porta xocolata blanca i la cobertura exterior és negra. La pastilla surt per 19.95