Durant la matinada d'aquest 30 d’agost han començat a néixer les primeres tortugues marines del niu de la platja de la Savinosa, a Tarragona. Es tracta de l’únic niu detectat a aquesta temporada de nidificació a Catalunya. L’any 2023 es van localitzar a la costa catalana un total de 10 nius de tortuga careta.
90 ous
Dels 90 ous que hi havia al niu, 52 tortugues han sortit ja de manera natural. 31 han anat directes a mar i 21 han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació CRAM. 9 per néixer en un estat molt immadur i estaran a les incubadores del CRAM i seran alliberades en uns dies i 12 per a formar part del projecte de Head-Starting. El projecte consisteix en la cria en captivitat temporal fins que aconsegueixin un pes i mida òptima per a la seva reintroducció al medi natural, afavorint així la supervivència de l’espècie i contribuir a estudiar aquests fets tan insòlits i cada vegada més freqüents en les nostres costes. Quant a la incubació artificial, es van traslladar un total de 24 ous a les incubadores de la Fundació CRAM. La incubació artificial permet l’estudi de la incubació i garantir una part de la posta en cas de qualsevol contingència a platja. Dels 24 ous, hi havia 22 ous viables i han nascut ja 5 tortugues i 14 estan en procés de naixement.
Participació ciutadana
La participació ciutadana juga un paper fonamental durant la vigilància del niu per tal de procurar la custòdia així com contribuir a sensibilitzar a la ciutadania sobre aquests fenòmens que succeeixen a les platges. Enguany, més de 80 persones han ajudat amb la custòdia i vigilància durant més de 30 dies. La campanya d’informació, sensibilització i coordinació del voluntariat de custòdia de nius de tortugues marines està liderat per la Generalitat de Catalunya i coordinada per la Fundació CRAM.
Vulnerables
Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés. En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de vulnerable.