Aquest 7 de maig, a més de ser el Dia de la Mare, és el Dia Mundial del Riure i, aprofitant tal efemèride, la plataforma online d'idiomes Preply ha preparat un particular estudi en el que repassa com s'escriu en alguns dels idiomes més utilitzats al món l'onomatopeia del riure. Malgrat ser un de les respostes biològiques més universals, la seva representació escrita varia considerablement a tot el món i segons l'idioma i regió, el que mostra que les rialles poden ser molt variades, i cada societat i cultura la referència de diferent manera. Repassem doncs, la principals, de la mà de Preply.
El riure al món
Tailandès: "55555" és la representació gràfica més curiosa i és perquè el número 5 en tailandès es pronuncia haa. Per riure molt podràs veure 55555555+(+) afegint el signe de +.
Portuguès: "kkkk", "rsrsrs" (abreviatura de riso que significa riure) i l'irònic "rarara" tant a Portugal com al Brasil.
Turc: s'utilitza "hahaha" o "ahahah", "jsjsjsjs", "weqeqwqewqew" o, l'opció més simpàtica, lletres a boleo com a: "dksajdksajdoşad" per riure.
Malai: a causa que ha x 3 vegades és igual a 'hahaha', els parlants de malai escriuen "Ha3Ha3Ha3" o Ha3. També escriuen el riure de la forma en què escriu un parlant d'anglès, com a 'haha' o ha, hi ha.
Anglès és "haha". També veuràs hehe per a riure irònic o hihi per transmetre riure entremaliat. Però a les xarxes socials és molt comú escriure LOL (Laughing Out Loud: riure a cor què vols). Quan et parteixes el c**o s'escriu LMAO (laughing my ass off) i fins i tot més informal LMFAO (laughing my f***king ass off).
A Nigèria hi ha una variant que és "LWKM" i "LWKMD", que signifiquen "Laugh wan kill em" i "Laugh wan kill em die". I a Jamaica s'escriu DWL que abreuja 'dead wild laugh.'
Xinès Mandarí: a la Xina continental utilitzen els números "23333" per escriure el riure. Però en l'alfabet mandarí, la transcripció de jaja és 哈哈 però s'escriu haha quan es transcriu a l'alfabet llatí, per influència de l'anglès. 呵呵呵呵(jeje) quan és un riure entremaliat.
Hindi: en l'idioma més estès de l'Índia hi ha la particularitat que els homes riuen amb "haha" i les dones es cargolen amb "hehe".
Bengalí: és el segon idioma més parlat de l'Índia i riu diferent de l'hindi. Aquesta és la transcripció মজাই মজা, que sona a jaja.
Urdú: en l'idioma urdú, que és l'idioma oficial del Pakistan, "ha" s'escriu com "ہا". Llavors, si rius més, simplement n'agregues més. Però també escriuen de la forma en què les persones en paixtu i persa escriuen rient. 'ہاہاہاہاہاہاہاہا = jajajajaja'.
Àrab: l'àrab estàndard és un dels idiomes més estesos del món i tanmateix compte amb 0 parlants natius perquè cada país té el seu propi dialecte, tanmateix s'entenen entre ells amb l'estàndard. El riure s'escriu هههههههههه i es pronuncia com el nostre jajaja.
Coreà: el més freqüent que pots trobar en idioma coreà és k-k-k-k-k-k però també en el seu propi alfabet ㅋㅋㅋ ("kkk") and ㅎㅎㅎ ("hhh").
Lituà: "Cha Cha Cha", que no és el ball sinó que es pronuncia com el nostre jajaja.
Polonès: els adolescents polonesos tenen aquesta divertida paraula "Heheszki", que significa "puntades de peu i rialles" per expressar diversió sense cap propòsit seriós. Però ara tendeixen a utilitzar paraules més aviat angleses en l'argot com a haha.
Espanyol: el nostre so és fort amb la j en rialla. "Jajaja" és el més comú, quan expresses ironia "jejeje" i quan ets més murri, "jijiji". Nota: ves amb compte si t'aquestes rient per SMS o WhatsApp amb un amic indi que parli hindi, perquè "jaja" significa "que piris".
Català: en català escrivim el riure així: "hahaha". Podem fer servir qualsevol variant vocàlica, però sempre amb la lletra "h". Per què? doncs perquè, en català, no podem riure "jajaja" perquè la "j" catalana no té so de riure.
Ho escriguis com ho escriguis, riu
Tot i això, i més enllà de les diferents maneres de transcriure el riure, el que toca aquest 7 de maig (especialment) i tots els dies (en general) és celebrar les múltiples bondats d'aquesta beneïda resposta que dona el nostre organisme a estímuls diversos. I cal fer-ho perquè el riure redueix l'estrès, ens ajuda a socialitzar i allibera serotonina.