Rail Baltica és una xarxa ferroviària de 870 km dissenyada per unir les capitals de Lituània, Letònia i Estònia amb Varsòvia i, des d'allà, amb la resta d'Europa Occidental. Per a això i, clar, també per allunyar a les tres nacions del Bàltic de Rússia, hereva d'aquella no tan llunyana Unió Soviètica de la qual van formar part fins als anys 90.
L'Alta Velocitat integra
Avui, un viatge amb tren des de Vílnius, la capital lituana, a Tallinn, la capital estoniana, dura set hores i, amb el nou tren, el trajecte es reduirà a la meitat. Pel camí, es passarà a més per Riga, la capital letona i per altres ciutats importants de la zona com Pärnu, Panevezys o Kaunas, ciutat que estarà connectada mitjançant un segon ramal amb Vílnius. Es comença així a redactar l'últim capítol d'una història que es va començar a escriure el 2001, amb els primers acords de cooperació. Els trens circularan a una velocitat màxima de 234 km/h i serviran, a més de per estrènyer els ja forts llaços que uneixen a les tres repúbliques, per unir-les més a Europa. En una segona fase, està previst un túnel submarí entre Tallinn i Hèlsinki, la capital finlandesa.
Beneficis econòmics
El cost del projecte es xifra en 5.800 milions d'euros i la UE finançarà el 8% del mateix. S'espera que la iniciativa generi 13.000 llocs de treball directes i 24.000 d'indirectes durant les obres de construcció. Quan la línia es completi, s'integrarà al Corredor del Mar del Nord, que uneix Rotterdam., Berlín i Varsòvia amb les tres repúbliques bàltiques. Amb part de les obres en marxa, s'espera que el 2026 el projecte estigui completat. En el projecte participen empreses espanyoles com IDOM Consultoria, però això és allò de menys: en quatre anys, Lituània, Letònia i Estònia estaran més a prop de la UE (de la qual formen part) i més lluny de Rússia, que és avui una amenaça.