Els envasos de plàstic d'un sol ús, i fa anys que així es repeteix, són part important del problema que constitueix aquest material procedent del petroli; però, paradoxalment, un 74% del plàstic que s'utilitza a la UE no té a veure amb els envasos. Així ho demostra l'informe Gestió dels plàstics no envasos en els fluxos de residus europeus que ha elaborat l'Agència Europea de Medi Ambient. El més greu és que, fins ara, no s'ha plantejat cap objectiu directe de reciclatge o reutilització per a aquests materials.

plàstic
 

Una qüestió pendent

Segons l'informe de l'AEMA, és imprescindible desenvolupar una metodologia més normalitzada per al seguiment dels fluxos de plàstic no envàs a la UE si el que es pretén és realitzar un seguiment eficaç de la quantitat total de residus plàstics. Eines com el Pla d'Acció per a l'Economia Circular i l'Estratègia Europea per als Plàstics en una Economia Circular haurien de tenir, indica l'Agència, en compte aquests materials de la mateixa manera que el recent paquet Economia Circular II proposat per la Comissió Europea, també inclou iniciatives sobre envasos i sobre plàstics d'origen biològic, compostables i biodegradables.

Responsabilitat ampliada

De la mateixa manera, l'Agència proposa que aquest tipus de materials sigui tingut en compte a l'hora de plantejar règims de responsabilitat ampliada del productor, objectius de reciclatge específics per a cada material i obligacions d'informació. Aquests aspectes s'hauran d'abordar, acaben, "si Europa vol gestionar millor els fluixos totals de plàstic en el context de la transformació cap a una economia circular". Els envasos, per tant, no són l'únic problema: són només una part del mateix