Les escoles|col·legis i instituts ja han obert les seves portes. Amb la tornada a classe, arriben els retrobaments amb amics, el descobriment de nous coneixements i l'adaptació a noves rutines. També, i per desgràcia, arriben situacions complicades com, per exemple, el ciberassetjament. Amb la tecnologia convertida ja en part fonamental de la vida diària de nens i adolescents, el ciberbullying és avui una amenaça latent: segons una enquesta realitzada per SavetheChildren a 400 joves a tot Espanya, més de tres quartes parts dels enquestats han patit assetjament online durant la seva infantesa, començant, en molts casos, entre els 8 i 9 anys.

 

Dos alumnes per classe

A Espanya, i segons un estudi de la Universitat Complutense de Madrid, almenys dos alumnes per classe pateixen ciberassetjament. En secundària, les noies són més propenses a ser víctimes d'assetjament escolar que els nois (5,8% davant 4,8%), encara que en primària les diferències no són significatives. L'accés a múltiples xarxes socials i plataformes digitals fa que aquest tipus d'assetjament sigui més difícil de detectar. A més, la por de l'estigma o de represàlies provoca que molts nens no parlin sobre el que estan vivint, suportant en silenci un desgast físic, mental i emocional que els afecta profundament. La tornada a l'escola no només ha de ser un temps per aprendre, sinó també per reflexionar sobre com protegir els més joves en un entorn cada vegada més digitalitzat.

Com detectar-ho?

Hi ha tres senyals que Norton, multinacional especialitzada en ciberseguretat, detalla. Són les que segueixen:

  1. Canvis en el comportament i estat emocional: Si el teu fill comença a mostrar-se més retret, ansiós o deprimit, podria ser un senyal que està bregant amb una cosa difícil, com el ciberassetjament. També és possible que perdi interès en activitats de què solia gaudir o mostri canvis dràstics en el seu estat d'ànim.
  2. Evasió de la tecnologia: Si abans el teu fill utilitzava molt el telèfon, les xarxes socials o els videojocs, però Si de sobte evita interactuar-hi, o sembla estar nerviós o ansiós quan utilitza el seu dispositiu, pot ser un senyal que està patint assetjament en línia. També és comú que esborri o tanqui les seves xarxes socials sense una raó clara.
  3. Canvis en el rendiment escolar o social: El ciberassetjament pot afectar negativament el rendiment acadèmic i la vida social del teu fill. Si observes una disminució en les qualificacions, falta d'interès a assistir a l'escola, o si s'allunya d'amics i evita situacions socials, això podria estar relacionat amb l'angoixa emocional causada per l'assetjament en línia.