Es diu Mbiesauris raathi, va ser trobat gairebé intacte durant dues excavacions que van tenir lloc el 2017 i 2019 al nord de Zimbabwe, mesurava 1,80 metres, tenia una llarga cua i pesava entre 3 i 30 quilos. És, segons tot indica, el dinosaure més antic conegut localitzat a l'Àfrica fins ara i, d'ell, hem sabut per la revista Nature.

Possible aspecte del dinosaure trobat

 

Omple un buit geogràfic

El descobriment omple un buit geogràfic en el registre fòssil dels dinosaures més antics. La troballa ha estat possible gràcies a Christopher Griffin, doctor en geociències de la Facultat de Ciències de Virgínia Tech des de 202 i responsable de la troballa quan només era un estudiant de doctorat. Les restes localitzades són, juntament amb altres de trobats a l'Argentina, el Brasil i l'Índia, són dels més antics que es coneixen i pertanyen a dinosaures que vam viure durant el triàsic tardà, fa uns 230 milions d'anys. En el descobriment, a més de l'equip de Virgínia Tech, han participat paleontòlegs de Zimbabwe i del Brasil. En l'excavació va participar també Sterling Nesbitt, que va descobrir en 199, i quan només era un estudiant de secundària, un fòssil del dinosaure tiranosauroide Suskityrannus hazelae.

Un esquelet molt complet

A l'esquelet trobat li falta només una part d'una de les extremitats superiors i alguns fragments de crani i, a partir del seu estudi, s'ha conclòs que se sostenia sobre dues potes i que tenia un cap relativament petit. Les dents tampoc no eren gaire grans i, probablement, era herbívor o omnívor. La troballa confirma a més que, durant el període triàsic, van viure dinosaures a l'Àfrica. La troballa ha estat especialment important per a Zimbabwe, país que ha aportat tècnics del seu Museu d'Història Natural a la investigació. Ne