S'estima que al voltant d'un 88% dels usuaris d'ordinador utilitzen Windows com a sistema operatiu. Des de fa un temps, la majoria d'ells s'han actualitzat ja a Windows 10, l'última versió de Microsoft fins ara.

Si bé es tracta d'un sistema operatiu que dona més d'un maldecap quan s'instal·la o cada vegada que apareix una actualització, el cert és que en el seu ús diari compta amb moltes possibilitats per fer que l'experiència d'usuari sigui més satisfactòria. A continuació veurem alguns d'aquests trucs.

Alleugerir l'inici del sistema

Quan Windows 10 tarda més del que compte en arrencar es converteix en una tasca molt pesada, sobretot si s'apaga i s'encén freqüentment. Per evitar-ho el primer que has de saber és que passa perquè hi ha massa programes de l'ordinador associats a l'inici.

Com que no cal que tots que arrenquin amb l'inici de Windows, el que hauràs de fer és desvincular-los de l'inici i així aconseguiràs que l'ordinador estigui disponible molt abans cada vegada que l'encenguis.

Ves a l'Administrador de Tasques i allà prem a la pestanya d'Inici. Si t'hi fixes, s la columna de la dreta (Impacte d'inici) veuràs que alguns dels programes que apareixen estan etiquetats amb els termes Alt o Mitjà. Són precisament aquests els que fan que l'ordinador tardi en estar disponible. Per això, els que no facis servir freqüentment, o cada vegada que encenguis l'ordinador, els hauries de desactivar.

Per a això, prem el terme Habilitat de la columna Estat amb el botó dret i tria Deshabilitar. Si repeteixes aquesta acció amb aquests programes que no fas servir sovint, la pròxima vegada que encenguis el dispositiu notaràs una diferència substancial pel que fa a la rapidesa en arrencar.

Desactivar aplicacions en segon pla

Si notes que l'ordinador necessita més agilitat per a així millorar el rendiment alliberant una mica de memòria, desactivar algunes aplicacions de les que estan funcionant constantment en un segon pla pot ser-te d'ajuda.

Per fer-ho, escriu al cercador Configuració de Privacitat i entra a Aplicacions en segon pla. Allà en veuràs algunes que no utilitzes mai o gairebé mai i que tanmateix estan sempre consumint memòria. Aplicacions com l'alarma, el calendari o OneNote, o les que tu consideris oportunes, poden ser desactivades i convertir el teu ordinador en una màquina més àgil.

Crear una carpeta invisible

Es tracta d'una de les possibilitats més útils quan l'ordinador es comparteix amb altres persones, a la feina o a casa. I és exactament el que estàs pensant, tenir una carpeta que ningú no sospiti que tu tens i en la qual pots guardar els teus arxius més personals.

El primer que has de fer és crear una carpeta normal, com una altra qualsevol. Després fes clic amb el botó dret a sobre i tria l'opció Personalizar. Allà prems sobre el botó Cambiar icona i d'entre totes les opcions hasde triar la que es diu Icona buida. Fas clic a acceptar i tornes a la pestanya general, on has de canviar el nom de la carpeta prement la combinació Alt +1060. D'aquesta manera la carpeta quedarà amb el nom en blanc i es convertirà en invisible.

Si vols veure-la en qualsevol moment, només hauràs d'anar a l'Explorador d'arxius, seleccionar la pestanya Vista i triar l'opció Elements ocults.