Cada any, RTVE elabora i emet més de 18.000 hores de programació i, amb els d'aquest any, acaba de completar una experiència pionera: analitzar-los mitjançant IA amb l'objectiu de conèixer com es distribueixen en el temàtic i descobrir de quina manera està la companyia contribuint amb la seva programació a què Espanya assoleixi els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Què mostra l'anàlisi?
Les dades extretes evidencien que, del total de la programació analitzada, RTVE en dedica més de la meitat del seu temps (52%) a temàtiques relacionades amb els objectius de l'Agenda 2030, i que els que més cobertura reben són els relacionats amb institucions sòlides, pau i justícia (ODS 16; 3056 hores), educació i cultura (ODS 4; 1952 hores) i salut (ODS 3; 1250 hores). Els segueixen els referits a ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11; 1186 hores), ecosistemes i biodiversitat (ODS 15; 1147 hores) i igualtat de gènere (ODS 5; 958 hores).
Un any
L'experiència es va posar en marxa fa un any. Entre el material que s'analitza s'inclouen totes les edicions del telenotícies nacional i 13 informatius territorials —en castellà—, magazins com 'Mañaneros' o 'Aquí la Tierra' i desenes de programes divulgatius i documentals. Ben aviat, pot ser que s'analitzin també els continguts vinculats a l'entreteniment. Tindrà tot això algun impacte en l'audiència i en el compte de resultats de l'emissora?