A la UE ho assumeixen malgrat que, per a 2030, el que es pretenia era que el 25% de la superfície comunitària cultivable fos ecològica: en el millor dels casos, i si els diferents estat membres respecten els compromisos que han inclòs en els seus diferents plans agrícoles nacionals de la Política Agrària Comuna, els cultius ecològics representaran el 2028 només un 15% de la superfície agrària útil dels diferents estats membres. A Catalunya, les xifres són millors (23%) i, avui, el percentatge mitjà de cultius ecològics a tota la UE assoleix el 9,1%. A tot Espanya, assoleix el 10% i França, amb 2,51 milions d'hectàrees, és el país amb més superfície conreada fent servir mètodes ecològics. Espanya, amb 2,43 milions d'hectàrees, és el segon país amb més superfície conreada d'aquesta manera.

agricultura sostenible
 

I l'objectiu del 25% per a 2030?

Només dos anys després d'aquesta data, el 2030, estava previst que el percentatge total de cultius ecològics a terra comunitari equivalgués al 25% dels totals, una cosa que es dona ja per fet que no s'aconseguirà. Amb tot, en la Comissió Europea estan contents, ja que, expliquen, "per primera vegada tots els estats membres concediran suport financer a la conversió i el manteniment de superfícies de cultiu ecològiques i tots els estats membres s'han fixat objectius".

I a Catalunya?

A Catalunya, segons xifres de la Generalitat que figuren a l'informe sobre producció agrària que es va presentar durant la segona quinzena d'abril, els operadors agroecològics són ja cinc milers. Entre ells, destaquen a especialment aquells que conreen vinya, que disposen de 29.000 hectàrees que representen un 51,2% del total de vinyes que hi ha a Catalunya, un 19% de les que hi ha a Espanya i un 5,3% de les que hi ha al món. El total de la superfície agrària ecològica arriba al Principat fins a les 272.000 hectàrees. A hores d'ara les 272.000 hectàrees de cultius ecològics que hi ha al Principat suposen un 23% del total. Són només dos punts per sota del 25% que, com a objectiu, ha fixat la Unió Europea per al conjunt del territori comunitari per a aquest 2030 i que es dona ja per fet que no s'assolirà en la resta de territoris de la UE. Aquest percentatge del 25% figura en l'Estratègia Comunitària De la Granja a la Taula, que contempla també reduir l'ús de plaguicides en un 50% d'aquí a 2030.