La UE vol que Catalunya acceleri en el desplegament de les renovables i avanci "decididament" cap a una economia "veritablement descarbonitzada". Així li ho ha indicat aquesta setmana l'eurocomissari de Mercat Interior, Thierry Breton, al president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Una Europa descarbonitzada completament el 2050
Catalunya és per al comissari europeu peça clau per assumir el desafiament de convertir l'economia europea en un sistema "completament descarbonitzat" el 2050, d'aquí a 28 anys. En aquest sentit, i així l'hi ha manifestat al president català, "és necessari que el desplegament de la tecnologia solar i la tecnologia de l'hidrogen s'accelerin".
Catalunya depèn de les nuclears
A Catalunya, actualment, el principal motor energètic són les nuclears, que aporten un 52% de la demanda. Els tres reactors que funcionen a Catalunya (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II) tenen data de tancament, però generen set vegades més energia que les centrals hidràuliques catalanes, nou vegades més que els parcs eòlics del país i 62 vegades més que els parcs solars catalans. El desplegament de les renovables porta a Catalunya encallat des de fa deu anys.