Nou anys després del tancament de Kellingley, l'última mina de carbó subterrània d'Anglaterra, el Regne Unit eliminarà també el carbó del seu sistema de producció elèctrica. Succeirà a finals d'aquest mes, amb la clausura de l'última central tèrmica alimentada per aquest mineral. El tancament de la planta de Ratcliffe-on-Soar a mitjanit de l'últim dia de setembre marca una fita històrica, doncs posa fi a una activitat industrial (la producció d'energia amb carbó que va començar el 1882 a la Gran Bretanya. Aquell any, va entrar en servei la primera central d'aquest tipus, l'Edison Electric Light Station de Londres. Les autoritats dels East Midlands, on s'ubica la tèrmica que ara tanca, ja tenen plans per a la instal·lació: volen convertir-la en un centre d'investigació sobre energia i tecnologia.
Més renovables
En paral·lel al final de la indústria carbotèrmica, la producció d'energia amb sistemes eòlics i solars ha crescut aporten ja cada any al Regne Unit energia equivalent a la que es generarien cremant 28 milions de tones de carbó. En preus de 2023, aquesta quantitat de carbó equivaldria a 2.900 milions de lliures o, si així es prefiere,3.440 milions d'euros). Des de 2012, les emissions de gasos vinculats a l'efecte d'hivernacle del sector elèctric s'han reduït un 74%. En aquell període, s'han tancat o modificat per funcionar amb altres combustibles 15 centrals elèctriques de carbó.
Nova mina
Alhora, els plans que a Whitehaven, al nord-oest d'Anglaterra, mantenia un empresari per obrir la que es convertiria en la mina subterrània de carbó més moderna del món han patit aquest mes de setembre un revés: un jutge de Londres ha dictaminat que el permís concedit pel Govern a finals de 2022 per activar el projecte és il·legal, ja que es va concedir "sense tenir en compte totes les eventuals emissions nocives". El jutge en qüestió, David Holgate argumenta que la suposició que la mina proposada no produiria un augment net en les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, o que seria una mina neta zero, és jurídicament errònia. L'objectiu dels promotors és destinar la producció a la indústria siderúrgica. Amb tot, la decisió no posa fi al projecte, ja que és el Govern britànic qui ha de prendre l'última decisió.