L'extracció de carbó en pous verticals veurà, segons tot indica, finalitzada la seva història aquest any: Hunosa, l'única companyia minera que manté oberta una d'aquestes explotacions (Nicolasa, a Mieres) planteja tancar-la a finals d'aquest any o a començaments de 2025. Fins ara, la producció del pou es destinava a assortir de combustible a la Central Tèrmica de La Pereda, però Hunosa té previst cremar a partir de 2025 només biomassa i residus. Les organitzacions ecologistes tenen dubtes sobre la conveniència d'aquest mix, però Hunosa afirma que no comporta cap risc.
Què succeirà amb el pou?
Encara sense data de tancament definida, l'últim pou carbonífer vertical en explotació a Espanya produeix unes 70.000 tones de carbó anuals i ocupa 150 miners. En total, Hunosa ocupa unes 500 persones i la resta es desentrampa en la planta de processament de carbons d'El Batán, la pròpia tèrmica, en oficines i en la recuperació de materials als pous tancats en els últims anys, entre altres tasques.
Altres usos
Hunosa, en els seus anys de més activitat, superava la vintena d'explotacions obertes. Algunes són avui ruïnes vandalitzades i altres, com el Pou Sotón, s'han museïtzat o, com és el cas dels pous Fondón o Barredo, s'han convertit en instal·lacions geotèrmiques. Per a altres pous es plantegen projectes alternatius. Si el tancament de Nicolasa es concreta, es liquidaran més de 200 anys d'història minera. Mentrestant, a la Gran Bretanya es construeix la mina de carbó més moderna del món.