El Lavadero del Batán, històric complex d'Hunosa a Mieres inaugurat el 1959, amplia la seva línia de negoci més enllà del tractament del carbó. Ho fa destacant-se com a espai per a la revalorització de subproductes de la indústria primària i recuperant matèries primeres i mineres. Per a això, el safareig explicarà, a més, amb un banc de proves amb escalat industrial que permetrà als seus clients potencials (entre els qui es compten empreses siderometal·lúrgiques, companyies mineres i, també, totes aquelles que treballin amb matèries primes minerals) descobrir la capacitat potencial de recuperació derivada dels seus residus. L'activació d'aquesta nova línia d'activitat s'emmarca en el compromís de Grup Hunosa amb la transició ecològica justa.

 

Batán Recovery

El projecte Batán Recovery s'ha presentat avui en un acte presidit pel president d'HUNOSA, Gregorio Rabanal, i el conseller d'Indústria, Ocupació i Promoció Econòmica del Govern del Principat d'Astúries, Enrique Fernández. La presentació ha tingut lloc dins de la jornada Mineria circular. Un futur sostenible, que ha comptat amb la participació de la directora general d'Energía,Minería i Reactivació del Principat, Miny Díaz Aguado; el subdirector general de Mines del Ministeri per a Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Daniel Torrejón; el cap d'àrea de l'equip de I+D de Mineria Sostenible i Subproducte, Jesús Laine; i Jorge Aladro, membre de la Junta Directiva de la Confederació de les Indústries de les Matèries Primeres i Minerals (PRIMIGEA).

Mútiples clients potencials

Batán Recovery dirigeix els seus serveis a empreses de tot el món i conjuga experiència i innovació, ja que el complex funciona de manera ininterrompuda des de fa més de 60 anys. A través del procés de revalorització de materials i de la mateixa enginyeria de la planta, actua sobre quatre Objectius de Desenvolupament Sostenible definits per la Nacions Unides: la reducció d'emissions de CO2, l'impuls de l'economia circular reutilitzant els residus i valoritzant subproductes, la recuperació de materials sense recórrer a la nova mineria i l'autosuficiència en aigua, en comptar amb un circuit tancat intern. Serà, en paraules de Gregorio Rabanal, una instal·lació única a Europa, "absolutament pionera" en el tractament de subproductes. El conseller d'Indústria, Ocupació i Promoció Econòmica ha destacat el paper Hunosa com a element tractor de la diversificació econòmica de les comarques mineres i el seu compromís amb una transició energètica "justa amb les persones i territoris".

 

Mineria sostenible

La jornada celebrada avui ha servit, precisament, per abordar la necessitat deimpulsar una mineria sostenible, concepte que aborda el desenvolupament dels recursos minerals i energètics des d'una perspectiva que minimitza els impactes ambientals de l'activitat alhora que maximitza  beneficis econòmics i socials. L'adequat ús del terra, la disminució de residus, el tractament d'aigües residuals, l'ús d'energies renovables o el tancament sostenible de les explotacions són algunes de les mesures per impulsar una mineria mediambientalment responsable. Tots els ponents han coincidit en la importància d'impulsar la mineria i fer-ho en termes de responsabilitat mediambiental. Per a això, és fonamental la col·laboració pública privada. Daniel Torrejón ha destacat la rellevància de la mineria circular en el Full de Ruta per a la Gestió Sostenible de les Matèries Primeres mentre Aladro ha considerat vital traslladar la rellevància de l'activitat extractiva i canviar la percepció negativa de la societat. Per a això, ha subratllat Díaz Aguado, és fonamental treballar tant en la informació com en la formació, aspecte en el qual coincideix Laine.