El 30% dels joves espanyols reconeix que utilitza les xarxes socials de manera compulsiva i un altre 40% admet discutir, com a mínim, cada setmana amb la seva família per l'ús de la tecnologia. Són dades d'un estudi realitzat a València per la Fundació Adsis, però són extrapolables a la resta del país i evidencien una realitat preocupant: els joves espanyols no tenen una relació del tot sana amb les TIC.

Jove utilitzant un smartphone / Pexels

Gairebé 1.000 d'enquestats

En l'estudi, que forma part d'un programa de prevenció de tecnoaddiccions, han pres part 957 joves estudiants d'ambdós sexes amb edats d'entre 11 i 21 anys. El seu resultat, conclouen|acaben els organitzadors, evidència que existeix una addicció certa a les pantalles entre la població infantil i juvenil i la conclusió principal és que aquest ús inadequat deriva de la sobreexposició a les tecnologies que aquest col·lectiu va patir durant els mesos de la pandèmia.

Sense alternatives de lleure o relació, els més joves es van refugiar als dispositius electrònics, la qual cosa va crear un hàbit de consum que ara no es pot modificar. Així, el 75% dels enquestats reconeix que utilitza més ara els dispositius electrònics que el 2018 i admet "friccions setmanals" amb els seus familiars per aquesta raó.

Més de cinc hores al dia

Els estudiants enquestats admeten que passa davant de les pantalles més de cinc hores diàries durant els caps de setmana i que el seu ús s'acosta a les tres hores en dies feiners. Els continguts més consumits són els vídeos i les aplicacions més utilitzades són les que inclouen sistemes de missatgeria instantània. Amb tot, el més preocupant és la raó que els enquestats addueixen per justificar el seu ús dels dispositius electrònics: fins a un terç les utilitza per oblidar problemes, per no sentir-se aïllat o perquè s'avorreix. En suma, una addicció en tota regla.