Els gens dels elefants han sorprès els científics, ja que segons un estudi aquests amb prou feines tenen càncer. Pel que sembla han aconseguit la manera d'identificar com una proteïna exclusiva d'aquests animals s'activa per combatre les cèl·lules cancerígenes.

El guardià del genoma dels elefants

En l'estudi de les cèl·lules dels elefants han participat científics de diverses institucions, els quals han identificat com s'activen les 20 formes diferents de la proteïna p53.

Una proteïna que és exclusiva dels elefants i que augmenta la sensibilitat i resposta contra les condicions carcinògenes.

Aquest projecte és summament important, ja que pot oferir un avenç sobre com p53 contribueix a prevenir el desenvolupament del càncer.

L'estudi ha estat publicat en "Molecular Biology and Evolution" i és coordinat per una investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En l'estudi s'ha establert que les cèl·lules es repiquen de forma rutinària per produir noves. Tanmateix, quan existeix alguna còpia o mutació és quan apareixen les cèl·lules cancerígenes.

Així mateix, han indicat que el risc d'aparició d'aquestes mutacions genètiques augmenta amb l'augment de l'edat de l'individu. Però en el cas dels elefants, el seu sistema o gens tendeixen a resistir-se a l'aparició de les cèl·lules cancerígenes.

De fet, han trobat que la taxa de mortalitat dels elefants a causa del càncer és inferior al 5%, mentre que en els humans pot arribar a ser fins i tot del 25%.

Elefants asiàtics / Pixabay
Elefants

Els investigadors indiquen que aquesta alta resistència dels elefants al càncer amb les 20 còpies del gen p53, el qual han anomenat el guardià del genoma.

La proteïna p53 juga un paper important en la regulació dels mecanismes de reparació de l'ADN, ja que suprimeix el creixement incontrolat de les cèl·lules.

El p53 entra en acció quan es danya l'ADN, ajudant a trobar una resposta que deté la replicació de l'ADN i repara les còpies que no siguin correctes de la cèl·lula.

En el cas dels elefants compten amb 40 al·lels o versions dels seus vint gens p53, aquests són estructuralment lleugerament diferents.

Aquestes diferències són les que li donen a l'elefant una gamma àmplia d'interaccions moleculars contra el càncer, tenint l'avantatge sobre l'espècie humana, per exemple.

Aquest estudi és valuós, ja que pot obrir la porta a mètodes que ajudin a combatre el càncer.