Durant anys, Espanya va ser un país líder en sistemes de captura de CO2. Ara, i després d'haver-se abandonat aquelles experiències, Hunosa torna a interessar-se per aquest tipus de processos. Ho fa en paral·lel a desenvolupaments com el que un grup d'enginyers de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia han desenvolupat per convertir aquest gas en matèria primera útil per produir plàstics, productes químics i fins i tot combustibles renovables.

CO2
 

Com ho fan?

La innovació que suposa el sistema utilitzat rau en el catalitzador i el reactor electroquímic que fan servir. El dispositiu, que destaca per la seva eficiència, permet la producció de gas de monòxid de carboni (CO) a partir del CO2 capturat, d'una manera que combina dues etapes en una de sola, la qual cosa redueix dràsticament tant els costos com el consum d'energia.

Els sistemes utilitzats fins ara, que contemplaven l'alliberament del carboni capturat per al seu emmagatzemament subterrani o la seva reutilització productiva eren processos costosos i energèticament intensius, però el nou enfocament, fonamentat en l'ús d'una solució alcalina per capturar el carboni, és molt més eficient.

Estalvi energètic del 90%

Segons Carlos Fernández, un dels membres de l'equip, aquest mètode permet un estalvi d'energia equivalent a gairebé el 90% durant el procés de captura. A més, l'eficiència en la utilització del CO2 és notablement alta, assolint gairebé el 70%, en comparació amb el 35% dels sistemes convencionals de fase gasosa. A més, el monòxid de carboni resultant pot servir com a matèria primera per a la fabricació de plàstics, productes químics industrials clau com l'etilè i fins i tot podria contribuir a la producció de combustibles per a avions.