Et compraràs un cotxe en els mesos vinents? Si ho fas, segurament serà un utilitari, un SUV petit o, en el millor dels casos, un compacte. El nostre ja no és un país de cotxes grans i la dictadura dels totcamins sembla que ja és a les acaballes. El Top 100 de vendes espanyol mostra una cosa que preocuparia a qualsevol economista, però segur que hi ha qui ho saluda com una bona notícia per allò que diuen dels cotxes petits: que són els que menys contaminen. Vist ja que allò d'electrificar el parc mòbil va per llarg, millor petits i de gasolina o híbrids que grans i de gasoil. Benvinguts (de nou) a l'era dels utilitaris.

muntatge utilitaris
 

Tres al podi

Si repassem el rànquing mensual que elabora l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC) ens emportem una sorpresa notable: els tres cotxes que més es van vendre a Espanya al maig són el Dacia Sandero (2.813 unitats), el Renault Clio (2.397) i el Peugeot 208 (2.180). Què tenen en comú? Quatre coses: són utilitaris, mesuren uns quatre metres de llarg, equipen en la seva versió d'accés motors de gasolina de menys de 100 CV i costen entre 12.000 i 19.000 euros. Si continuem analitzant el Top 100 i ens fixem en els deu primers cotxes en vendes de maig ens trobarem un altre utilitari més (el Opel Corsa, amb 1.857 unitats venudes), un compacte no molt gran (el Toyota Corolla, amb 4,37 metres) i tres tot camins petits: el Yaris Cross, el Seat Arona i el MG ZS. Dels tres, els dos primers són poc més que utilitaris amb suspensió elevada i motors similars als dels cotxes del Top 3.

El MG ZS, un SUV fabricat a la Xina, és el més gran (4,32 metres), però tampoc no passa dels 120 CV. Els únics cotxes grans del Top 10 Son el Kia Sportage i el Hyundai Tucson, que si que assoleixen els 4,5 metres de llarg, ofereixen potències de 120 CV o més i, també, s'apropen perillosament al límit dels 30.000 euros, xifra que, des de fa dos anys, és la que ronden els SUV-C, els cotxes que més es compraven fins fa no res. Significa això que s'ha acabat l'època dels SUV? Sembla que sí però, més aviat, caldria dir que qui ha acabat amb ells no han estat les restriccions mediambientals: han estat els preus de la gasolina, els tipus d'interès elevats, la inflació i l'empobriment que aquests dos últims factors han portat per a les classes mitjanes.

Cap a un país d'utilitaris?

En principi, els experts en motor donaven per fet que els SUV els substituiria una nova tipologia de vehicle denominada crossover de la qual, per exemple, són exemples el Peugeot 408, el Renault Arkana o el Citroën C4; però si mirem el rànquing de cotxes més venuts al maig, veurem que només un –el C4, que és el més petit dels tres esmentats i, també, el més econòmic- és al top 20, ja que el tanca.

Si ens fixem en els cotxes que van de l'11 al 20 en el Top 100, ens trobarem a un crossover (l'esmentat C4), dos tot camins grans (el Cupra Formentor i el Peugeot 3008), tres utilitaris (Toyota Yaris, Fiat 550 i Seat Eivissa) i quatre SUV petits desenvolupats a partir d'utilitaris o compactes que són el Volkswagen T-Roc, el Toyota C-HR, el Renault Captur i el Peugeot 2008 . Els cotxes grans amb 4,5 metres o més brillen gairebé per la seva absència i, d'entre els esmentats, pocs costen més de 30.000 euros. Ara, segons tot indica, elegim cotxes petits, poc potents i barats, si pot ser. Significa que som un país pobre? Empobrit, més aviat, perquè fa cinc anys, la norma era que tothom tingués un SUV gran i més que potent. Tot allò va acabar i, com els elèctrics continuen sent cars i plantegen encara dubtes, els qui encara compren cotxes ho veuen clar: trien utilitaris que, en definitiva, no són res més que la versió 2023 d'aquells Seat 127, Renault 8 i Citroën 2 CV que tenien els nostres avis.