El llançament de ChatGPT el novembre de 2022 va disparar l'interès per les aplicacions d'IA i les empreses que van començar a experimentar amb aquestes eines van ser legió. Avui, gairebé dos anys després, sembla estar ja clar quins usos són els principals que se'ls pot donar a aquests aplicadors en una empresa. Els detallem.
Chatbots i assistents
Mentre que els chatbots senzills que utilitzen el reconeixement de paraules i frases existeixen des de fa dècades, els chatbots més recents amb capacitats d'IA generativa poden fer que les converses sonin més naturals alhora que atenen moltes peticions dels clients i estalvien costos. Al temps, empreses tecnològiques, com Microsoft i Google, porten mesos promocionant els assistents digitals d'IA generativa, que destaquen per la seva capacitat de buscar informació fins i tot als racons foscos de l'organització, crear documents i presentacions de diapositives i resumir cadenes de correu electrònic i videoconferències. Els copilots d'IA també poden generar documents de la cadena de subministrament, com sol·licituds de pressupostos a proveïdors. Altres assistents que també estan donant de què parlar són els de codificació, capaços d'escriure codi de programari bàsic, el que permet als programadors humans centrar-se en tasques més complicades. Aquests copilots de codi també poden ajudar els programadors a mantenir la seva atenció en el codi quan es troben amb un problema, en lloc de recórrer a un motor de cerca o altres recursos per trobar respostes. L'IA generativa és especialment útil per al desenvolupament web i ja existeixen empreses que inclouen eines d'IA generativa en tot el cicle de vida de desenvolupament de programari estan treballant actualment en els límits de la tecnologia i els impactes a l'equip, així com en les seves pròpies lliçons apreses. De la mateixa manera, l'IA és especialment útil com a assistent de maketing, ja que permet analitzar amb rapidesa i eficàcia dades de clients i ajuda a crear continguts.
Descobriment de fàrmacs
L'IA generativa, per la seva gran capacitat de càlcul, s'utilitza de manera intensiva en el descobriment de fàrmacs mitjançant el modelatge de molècules complexes i la predicció de les seves interaccions. Així, l'IA generativa pot ajudar les empreses farmacèutiques a predir interaccions entre medicaments, reutilitzar fàrmacs existents i crear teràpies personalitzades basades en la composició genètica del pacient. El seu ús permet estalviar temps i diners, ja que elimina la necessitat d'abundants i costosos assajos.