El 16 de gener de 2025, SpaceX va dur a terme el setè vol de prova de la seva nau Starship, enlairant-se des de les instal·lacions de Boca Petita, Texas. L'objectiu principal d'aquesta missió era avaluar el rendiment del coet en condicions reals de vol i avançar en el desenvolupament d'un sistema de llançament completament reutilitzable. Durant l'ascens, el propulsor Superheavies, equipat amb sis motors Raptor, va funcionar segons el previst, assolint una altitud d'aproximadament 143 quilòmetres i una velocitat superior a 19.000 quilòmetres per hora.

Problemes durant el vol i pèrdua de la nau

Malgrat el reeixit enlairament i rendiment inicial, SpaceX va informar que, poc abans de completar l'ascens, es va perdre la telemetria de la nau Starship. Aquesta pèrdua de comunicació va impedir el control i monitoratge adequats del vehicle, la qual cosa va resultar en la seva explosió sobre el Carib, específicament sobre les Illes Turques i Caicos. L'explosió va generar una pluja de runa que va obligar a la desviació de nombrosos vols comercials a la regió.

Davant d'aquest contratemps, SpaceX informa a la seva pàgina oficial que "la nau Starship va volar dins del seu corredor de llançament designat, com fan tots els llançaments nord-americans, per protegir el públic gol|punt a terra, aigua i aire." Agregant que "qualsevol resta que hagi sobreviscut hauria caigut a la zona de perill designat".

spacex starship / EFE
spacex starship / EFE

Causes identificades i lliçons apreses

SpaceX ha indicat que l'explosió va ser conseqüència d'un incendi a la secció posterior del propulsor Superheavies, possiblement originat per una fuga d'oxigen o combustible. Aquest incendi va fer malbé els sistemes de comunicació i control, portant a la pèrdua de la nau. Malgrat aquest contratemps, la companyia considera que els vols de prova són inherentment impredictibles i que cada un proporciona dades valuoses per millorar el disseny i la seguretat de futures missions. La informació recopilada d'aquest incident permetrà a SpaceX implementar millores en la integritat estructural i en els sistemes de comunicació de la Starship.

Impacte en futurs desenvolupaments i perspectives

Encara que l'explosió representa un desafiament significatiu, SpaceX manté el seu compromís amb el desenvolupament de la Starship com a un vehicle de llançament reutilitzable capaç de transportar càrrega i tripulació a destinacions com la Lluna i Mart. La companyia planeja analitzar detalladament les dades obtingudes durant el vol per identificar i corregir les falles, amb l'objectiu de dur a terme noves proves en el futur pròxim. Aquest enfocament iteratiu és fonamental per avançar en la tecnologia espacial i assolir les metes ambicioses que SpaceX s'ha proposat.

El setè vol de prova de la nau Starship de SpaceX va acabar amb una explosió en ple vol a causa de problemes tècnics al propulsor. Malgrat aquest revés, la companyia d'Elon Musk continua compromesa amb la innovació i el perfeccionament de les seves tecnologies espacials, utilitzant cada experiència com una oportunitat d'aprenentatge per apropar-se als seus objectius d'exploració interplanetària.

Elon Musk. EP
Elon Musk. EP