Ens va ajudar a vèncer el Covid-19 i, si res no falla|resol, pot ajudar-nos ara també a vèncer un dels nostres més íntims enemics hivernals: la grip. Ens referim, per descomptat, a la tecnologia ARN missatger, que ha permès desenvolupar una vacuna de la grip que immunitza contra els vint subtipus de la grip A i la grip B que es coneixen i que podria servir com a fonament d'una vacuna universal.

Grip
 

Provada en ratolins i fures

Aquest dijous 24 ho explicaven en un article publicat a la revista Science: després de ser inoculada a ratolins i fures, la vacuna va animar els organismes d'aquests animals de laboratori a produir alts nivells d'anticossos creuats i específics per a cada subtipus del virus. El resultat va ser contundent: la vacuna va protegir els animals dels símptomes de la malaltia i no hi va haver morts. Estem, així, molt més prop d'un dels objectius més antics de la sanitat mundial: una vacuna universal per a un virus que, no ho oblidem, encara mata moltíssima gent a tot el món.

Gairebé 4.000 morts

El 2020 i només a Espanya, la grip es va emportar la vida de 3.900 persones, va generar 1.800 ingressos a l'UCI i va infectar 600.000 persones segons l'Institut de Salut Carles III de Madrid. La nova vacuna, que conté antígens de cada subtipus del virus, ha estat desenvolupat per un equip de la Universitat de Pennsylvania liderat per la doctora Claudia Arévalo, que va desenvolupar fins a 20 ARN missatgers diferents encapsulats en nanopartícules, la mateixa tecnologia que Moderna va utilitzar per a la vacuna del Covid-19. De moment, només és un estudi preclínic, però experts com Adolfo García-Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l'Hospital Muntanya Sinaí de Nova York, "demostra la capacitat de poder desenvolupar vacunes multivalents de ARNm capaços d'immunitzar alhora contra fins a 20 antígens ". I això, sens dubte, és un pas de gegant.