Ho certifica el projecte Scam Artist, una iniciativa de la companyia especialista en programari Gen digital que utilitza, expliquen els seus promotors, "l'art per demostrar visualment l'impacte emocional de la ciberdelinqüència": més de la meitat de les víctimes d'un delicte d'aquest tipus experimenta ira i estrès després de patir-lo.

Les dades

L'enquesta indica que un 56% de les víctimes d'atacs cibernètics va experimentar ira. A més, un 51% va confessar patir estrès després de l'episodi. Amb tot, només un 52% dels enquestats compte amb solucions de ciberseguretat i un 63% diu estar considerant instal·lar-ne alguna de nova o millorar les que té. El projecte Scam Artist s'ha activat en col·laboració amb el guardonat psicòleg Lee Chambers i, detallen els seus promotors, "dona llum sobre els instints humans inherents que sovint donen lloc a un comportament complaent quan es tracta de la seguretat digital". La campanya, apunten els seus responsables, "pretén ajudar a la gent a reconèixer la necessitat de ser proactius en la protecció en línia per mantenir el control, la confiança i la llibertat al món digital".

Obres d'art

Així, i dins de la iniciativa Scam Artist, les pors i inquietuds dels usuaris es converteixen en obres d'art amb una finalitat: evidenciar que aquest tipus de delictes roben la pau mental als qui el pateixen. D'aquesta manera, i per mostrar l'impacte de la ciberdelinqüència, es va equipar tres víctimes d'estafes i robatoris d'identitat amb auriculars d'electroencefalografia (EEG) per monitorar les seves reaccions cerebrals a les seves experiències. Se'ls va demanar que recordessin els seus estats emocionals abans, durant i després dels atacs, i l'última sessió va tenir lloc després de la introducció a la ciberprotecció. Els auriculars van registrar com reaccionava el cervell a cada estat i van transformar les dades en imatges creatives. "Experimentar un atac cibernètic és traumàtic i provoca una resposta emocional negativa", afirma Lee Chambers, psicòleg i expert en benestar. "Quan es va demanar a les víctimes que recordessin les seves experiències de ciberdelinqüència, les il·lustracions resultants van mostrar una erupció d'activitat cerebral que sol associar-se amb l'estrès, l'ansietat i la incertesa, sentiments que poden ser duradors i tenir un impacte vital significatiu. Sovint, quan pensem que tenim el control, o percebem un esdeveniment com a|com improbable, pot fomentar un optimisme excessiu i una avaluació inadequada del risc, un tret conegut com a biaix d'optimisme. A mesura que augmenta la ciberdelinqüència, és important reconèixer aquestes tendències, avaluar les situacions des de tots els angles i prendre les mesures necessàries per pal·liar l'amenaça."