L'home més ric del món, el multimilionari Elon Musk, ha aconseguit comprar Twitter per 44.000 milions de dòlars. El primer que va dir aquest dilluns després de tancar l’acord va ser que “desbloquejaria el potencial de la plataforma per tal que es convertís en la plaça digital de la llibertat d’expressió”, tota una declaració d’intencions del canvi de rumb que vol iniciar en aquesta xarxa social, que suposarà un canvi de paradigma. De fet, en les darreres setmanes el mateix Musk ha anat desgranant què vol canviar a Twitter. T’expliquem totes les novetats que ha anunciat fins ara.
Una plataforma de "discursos lliures"
En primer lloc, el també amo de Tesla ha afirmat que vol una plataforma menys regulada per tal de “potenciar la llibertat d’expressió”. En aquest sentit, Musk defensa que no hi hauria d'haver límits per a cap mena discurs més enllà de la llei que operi a cada país. Així doncs, sembla que sota aquesta premissa s’obriria la porta a certs missatges d'odi o negacionistes.”És molt important que la gent tingui la realitat i la percepció que poden parlar lliurement dins dels límits de la llei. Davant del dubte, hauríem de permetre que hi hagi el discurs. Però si és una àrea grisa, diria que prefereixo que existeixi el tuit”, va indicar en una xerrada TED aquest mes d’abril. Un altre dels grans interrogants és què passarà amb el compte de Donald Trump, tancat després que la plataforma considerés que havia “incitat a la violència” durant els disturbis al Capitoli. Segons apunta Bloomberg, Musk ha assegurat que seria “molt cautelós amb les prohibicions permanents” i cal recordar que hi ha complicitats entre ells dos. Per exemple, Trump va donar suport a la reobertura de la planta de Tesla durant el confinament i accions com aquesta apunten a una reobertura del compte.
En aquesta mateixa línia, Musk ha insinuat en diverses ocasions que Twitter podria deixar de cotitzar en borsa, de manera que acabaria amb els accionistes per convertir l’empresa en privada. Si això passés, deixaria via lliure als grups d’interès.
Un algoritme transparent
L'empresari també vol que l'algoritme de Twitter sigui públic per tal que tothom el pugui conèixer i sigui una “plataforma sense manipulacions”. Musk té la intenció que els usuaris puguem saber què veiem als nostres murs i per què ho veiem i que siguem conscients en tot moment de qualsevol canvi o edició en les piulades. Malgrat aquest anunci, cal recordar que ara mateix la tecnologia de Twitter ja és open source, el que significa qualsevol pot “veure-la, reelaborar-la i utilitzar-la per a altres fins”.
El milionari també ha escoltat una reclamació que fa anys que els tuitaires fan: poder editar les piulades un cop festes. Tanmateix, el més segur és que ho faci amb certes condicions, com ara que només es pugui fer durant un temps limitat després de fer el tuit o que només es pugui canviar un nombre concret de caràcters.
Per últim, Musk també ha assegurat que vol acabar amb tots els bots, els robots programats que fan piulades. "Vull autenticar tots els humans reals i acabar amb els spams”, ha manifestat.